Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 7. 10:03 | Szerző/forrás: www.magyarhirlap.hu

Stohl tíz hónap börtönt kapott

Képgaléria
Stohl tíz hónap börtönt kapott
Tíz hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság tegnap Stohl Andrást. A büntetés enyhítését az indoklás szerint drogprevenciós előadásainak is köszönheti a színész, aki legkorábban öt hónap múlva szabadulhat.

Tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság Stohl Andrást, miután az első fokon hozott ítéletet több helyen módosította. „Egy ilyen embernek egyetlen nap is trauma a börtönben. Ön egy jó szándékú ember, és amikor 2002-ben azt mondta, hogy többé nem vezet ittasan, a bíróság el is hitte. Bár nagyon szép dolog, hogy jóvá akarja tenni a hibáit, de ezt hasznosabb úgy megtennie, hogy közben hátrány is éri. Remélhetőleg ez a büntetés végérvényesen eltántorítja attól, hogy még egyszer elkövesse ezt a hibát” – indokolta döntését a bírónő. Másodfokon a bíróság helybenhagyta az ötéves járművezetéstől való eltiltást, de mellőzte a közügyektől eltiltást, ugyanakkor közel hatszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte Stohlt.Az indokolásból kiderült, a vádlott azért kapott ilyen enyhe büntetést, mert társadalmi munkájával – főként az elsőfokú ítélet után a diákoknak tartott drogprevenciós előadásaival – bizonyította, igyekszik jóvátenni hibáit. Bár Stohl védője arra hivatkozott, hogy hírneve miatt védencét sokkal súlyosabb veszteség érte a baleset miatt, mint egy átlagembert, Kaincz Pál a tárgyaláson azt mondta, hogy ő a fia nélkül ki sem tud mozdulni otthonról. „Fürge, mozgó ember voltam világéletemben. Ehhez képest most egy ablak mögül szemlélem a világot. Ilyen hátrányok Stohl Andrást nem érték” – fűzte hozzá.

Az utolsó szó jogán Stohl annyit mondott: „Drámai események történtek az elmúlt időszakban. Nem vagyok bíró, sem jogász. Én csak egy ember vagyok, aki vállalja tettei következményeit. Bocsánatot kérek mindazoktól, akiknek bármiféle sérelmet okoztam.”

A bíróság álláspontja szerint nem volt megállapítható, hogy a sértett sérülései maradandóak lesznek-e. Mivel kétség esetén a vádlott javára kell ítélni, így az első fokon megállapított maradandó károsodást súlyos sérülésre változtatták. A bíróság figyelembe vette azt is, hogy maga Stohl is megsérült a balesetben, amit az ideggyógyászati vizsgálatok eredménye és a légzsákon talált vércseppek is bizonyítanak. Ezenfelül enyhítő körülményként vette számításba, hogy a vádlott családos ember.

A Budakörnyéki Bíróság márciusban hozott elsőfokú ítéletében két év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl Andrást, mellékbüntetésként öt évre eltiltotta a járművezetéstől, három évre pedig a közügyek gyakorlásától. A színész 2010. május 8-án ittas állapotban okozott közúti balesetet, amelyben több ember könnyebben, egy személy pedig súlyosan megsérült. A színésznek nem ez volt az első összetűzése a törvénnyel: 2002-ben ittas vezetésért, 2006-ban kábítószerrel való visszaélés miatt járt a bíróságon. Stohl a magyar büntetés-végrehajtási gyakorlat szerint előreláthatóan másfél–két hónap múlva vonul börtönbe.

A Nemzeti Színház honlapján közölte, hogy tudomásul veszi a Stohl András ügyében hozott ítéletet, s hamarosan tájékoztat a teátrum működésében történő változásokról.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház