Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 8. 08:25 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön napközben jobbára erősen felhős időre készülhetünk, egy-két órás napsütés inkább csak délen, délnyugaton várható. Az ország északi, északkeleti felében szórványosan valószínű eső, zápor. Főként az utóbbi tájakon erős, időnként viharos lesz a nyugati, északnyugati szél, míg délnyugaton gyenge, mérsékelt marad a délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25°C között alakul, délen lesz melegebb.

Pénteken reggel még marad a sok felhő, nyugaton és délkeleten elszórtan kisebb esővel. Az északnyugati, nyugati szél a délnyugati területek kivételével élénk lesz, 11 és 16°C közötti minimumokra van kilátás. Napközben egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet és kisüt a Nap. Legtovább az északnyugati tájakon marad felhős az ég, főként itt alakulhat ki még szórványosan kisebb eső, záporeső. Délutánig az ország északkeleti kétharmadán erős lökések kísérhetik a nyugati, északnyugati szelet, majd estére mérséklődik a légmozgás. 20 és 26°C között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön újra hidegfronti hatás terheli szervezetünket, emiatt görcsös és reumatikus panaszaink erősödhetnek, ingadozhat vérnyomásunk. A szeles idő következtében fejfájására, migrénre panaszkodhatunk. Növekedhet a reakcióidő és romlik a mozgáskoordináció, ezek a tényezők pedig fokozzák a balesetveszélyt, közlekedjünk figyelmesen!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön főleg az ország északi felén számíthatunk csapadéktól nedves útszakaszokra. A megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 34. héten országos szinten erősen megemelkedett a pollenterhelés – főleg szombaton mértek nagyon magas napi értékeket, ez a nap volt a nyári pollenszezon eddigi csúcsa. Ez a hét volt a parlagfű pollenszórásának csúcsidőszaka, a múlt heti tetőzés után csökkenőben van a csalánfélék, az üröm és a kender pollenkoncentrációja, továbbra is országszerte jelen van a levegőben a libatopfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora. A héten már a PARLAGFŰ virágporából volt minden állomáson kimagaslóan a legtöbb a csapdákban – országos összpollenszáma több mint kétszeresére emelkedett. Napi pollenkoncentrációja már mindenhol elérte a nagyon magas szintet, sőt a legtöbb városban a hét minden napján nagyon magas napi értékeket mértek, mely már nagyon erős tüneteket okoz minden parlagfűre allergiás betegnél. Részletes parlagfű jelentés: a http://oki.wesper.hu/files/jelentesek/pprr/aktualis.pdf linken érhet el! A CSALÁNfélék virágporának koncentrációja az előző heti csúcs után most ismét kissé lecsökkent – napi koncentrációja azonban a héten Eger kivételével még mindenhol elérte a magas szintet, sőt Mosdóson és Nyíregyházán egész héten magas volt. A kender pollenszórása is múlt héten tetőzött, azóta fokozatosan csökken – bár a városok nagy részénél a héten még mindig elérte a magas szintet. Csökkent az üröm pollenkoncentrációja is – főleg a hét közepén esett vissza – hétvégére azonban több helyen is megemelkedett és elérte a közepes szintet. Debrecen volt az egyetlen város, ahol a héten folyamatosan tüneteket okozó közepes, illetve kedden magas koncentrációban regisztrálták virágporát. Kis mértékben emelkedett a libatopfélék összpollenszáma az előző hetihez képest - virágzásuk a csúcsidőszakában van, napi koncentrációjuk a tüneteket okozó közepes szintet Székesfehérvár és Szombathely kivételével mindenhol elérte, sőt a hét második felében az állomások közel felénél mértek magas napi értékeket is. Ismét emelkedett kissé a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja – leginkább a hét második felében érte el a tüneteket okozó szintet, de közepes koncentrációnál sehol sem mértek magasabb értékeket. Jelen van még a csapdákban az útifű, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágpora is, tüneteket okozó koncentrációban közülük azonban csak az útifű virágporát regisztrálták – azt is csak néhány városban, legfeljebb egykét napon. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria mennyisége emelkedett – a városok nagy részében nagyon magas koncentrációban volt jelen. Győrött, Veszprémben és Zalaegerszegen emellett a Cladosporium koncentrációja is elérte a nagyon magas szintet.

Kövessen minket a Facebookon is!