Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 8. 12:31

Zöldtan-óra – Borotai tanulók nyertek a Tesco környezetvédelmi pályázatán

Képgaléria
Zöldtan-óra – Borotai tanulók nyertek a Tesco környezetvédelmi pályázatán
Zöldtan-óra címmel környezetvédelmi pályázatot hirdetett 2011 áprilisában a Tesco-Global Áruházak Zrt. Magyarországon működő „Ökoiskola” címmel rendelkező általános iskolák felső tagozatos diákjai számára. A 18 nyertes egyike és egyben Bács-Kiskun megye legjobbjai a borotai általános iskola felső tagozatos tanulói, akik szeptember 7-én, szerdán a Dunakeszi-Göd Tesco áruházban egy rendhagyó környezetismeret órán vettek részt.

2011. április végéig várta az áruházlánc az ökoiskolás felső tagozatos diákok által írt fogalmazásokat arról, hogy jelenleg mit tesznek iskolájuk, közvetlen környezetük védelméért és a jövőben még mit szeretnének, mit terveznek tenni környezetük megóvása érdekében. Az ország minden területéről érkeztek be pályázatok, Bács-Kiskun megye legjobbjának a Felső-Bácskai ÁMK Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Borotai Tagintézményének felső tagozatos tanulói bizonyultak. A 2009-ben elnyert öko címre nagyon büszke diákok szelektíven gyűjtik a papírt, a pet-palackot és a szárazelemet. Iskolájuk udvara tele van növényekkel, amelyeket technika órákon gondoznak. Természetjáró szakkörük keretében sok kiránduláson vesznek részt, amelyek segítségével próbálnak közelebb kerülni az őket körülvevő élővilághoz. Az iskolában amatőr meteorológiai állomást is működtetnek, amelynek kezelését szintén a természetjáró szakkörön, illetve informatika órákon sajátítják el. A jövőben konyhakertet szeretnének létrehozni az iskola területén, illetve egy tanösvény kialakítása is szerepel terveik között.

 

A borotai diákok – a 18 nyertes egyikeként – egy rendhagyó környezetismeret órán elméletben és gyakorlatban is megismerkedhettek az alternatív energiafelhasználás és energiamegtakarítás lehetőségeivel a Dunakeszi-Göd zöld Tesco hipermarket területén. Ennek az áruháznak az a különlegessége, hogy a jelenleg elérhető innovatív technológiák alkalmazásával az áruház szén-dioxid kibocsátása 50 százalékkal kevesebb, mint a hagyományos megoldásokkal működő áruházaké. Az órán a gyerekek megvizsgálhatták többek között az áruház modern világítási rendszerét, a gépházat, a kazánházat, az áruház tetején lévő napkollektorokat és a szellőzőrendszert. A diákok az órát vezető szakértő „tanár urak” segítségével nemcsak olyan ismeretekhez jutottak hozzá, amelyeket a

 

mindennapokban, otthon és az iskolában is hasznosíthatnak, hanem számos élménnyel is gazdagodtak, az órát követően pedig egy vetélkedőn is összemérték tudásukat a látottakból, hallottakból.

Kövessen minket a Facebookon is!