Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 19. 19:18

Szeptember 19. SZENT JANUARIUS: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Szeptember 19. SZENT JANUARIUS: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A vértanú püspök életének ismertetése után kitartó hitért, vendégszeretetért, bajtársiasságért, az igazság felismeréséért és követéséért, megbocsátó irgalomért, és szembajban, vérrel kapcsolatos betegségben szenvedő betegeink gyógyulásáért imádkoztunk.

         A dél-itáliai Benevento püspöke hat társával lett vértanú Diocletianus császár keresztényüldözése idején.

         Januarius egy ízben két hívével a Nápoly melletti Puteoliba látogatott, ahol egy érkezésükről értesült diakónus többször meglátogatta őket. Bár látogatásait igyekezett titokban tartani a pogány tömeg előtt, mégis elfogták és bebörtönözték. Ekkor a püspök és kísérete látogatta meg őt börtönében, így kerültek ők is bíróság elé. S mert nem voltak hajlandóak hitüket megtagadva áldozni a pogány isteneknek, a bíró mind a négyüket halálra ítélte. Eredetileg medvék elé akarta vettetni őket, ekkor azonban megvakult, s csak Januarius püspök irgalmasságából kapta vissza látását. Ezért a büntetést kard általi kivégzésre változtatta. Mikor a vesztőhelyre kísérték az elítélteket, három puteoli keresztény tiltakozott az igazságtalan ítélet ellen, amiért őket is lefejezték.

         Egy nápolyi asszony felfogta a vértanú püspök kiontott vérét, s késő öregségéig magánál tartotta ereklyeként. Akkor átadta a nápolyi egyháznak. A szent vér átadásakor első ízben folyékonnyá vált és felbuzogott. Azóta is rendszeresen megismétlődik e vércsoda szeptember 19-én nyolc napra, de más időpontokban is. A tudomány fejlődésével megvizsgálták a tároló ampulla tartalmának összetételét, s kiderült, hogy valóban emberi vér, mely szabályszerűen alvad.  Így tett az Úr bizonyságot a csoda valódiságáról, s a beneventói püspök szent életéről.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház