Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 20. 05:42 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Estétől az északkeleti határvidék kivételével borultságig növekszik a felhőzet és többfelé, elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon várható eső, zápor, zivatar. A Dunántúlon kiadós mennyiségű csapadékra lehet számítani. A Dunántúlon élénk, időnként erős lesz az északi, északnyugati szél, máshol gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A minimumok a Dunántúlon 9 és 14, a Dunától keletre 14 és 18°C között várhatóak. Napközben északkeleten, keleten változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, máshol erősen felhős vagy borult marad az ég, és főként délen, délnyugaton, valamint a középső tájakon várható további eső, zápor, a középső tájakon egy-egy zivatar is. Estére fokozatosan mindenhol megszűnik a csapadék. A Dunántúl nyugati részén erős, időnként viharos lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet, máshol csak időnként élénkülhet meg az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet a a Dunántúlon 15 és 21, a Dunától keletre 22 és 28°C között várható.

  Szerdán hajnalban észak felől csökken a felhőzet, a reggeli órákban már csak a déli országrészben marad erősen felhős az ég, de csapadék már nem valószínű. Keleten az északkeleti, a Dunántúl nyugati részén az északi, északnyugati szelet kísérhetik élénk, időnként erős lökések, 11 és 16°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél aluszékonyság, fejfájás, ingerlékenység jelentkezhet. Fokozódik a görcshajlam, magasabb az esély trombózis kialakulására. Többeknél koncentrációs zavar léphet fel, nehezebben mehet a munka.

Közlekedésmeterológia

Kedden elsősorban a dunántúli, valamint középső tájakon kell esőtől, záportól csúszós útszakaszokra számítanunk. A középső tájakon egy-egy zivatar sem kizárt, melynek környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Az élénk, főként Dunántúlon erős, időnként viharos szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 36. héten a nyárias idő miatt lassan, de fokozatosan tovább csökkent a légköri allergén növények pollenkoncentrációja. A hét első két napján volt legmagasabb a terhelés, majd péntekig fokozatosan csökkent, a hétvégére újból emelkedett kissé. A legmagasabb terhelés Szekszárdon, Kecskeméten és Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán és Egerben. Most már a parlagfű és a többi nyári gyomnövény (a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a kender, az üröm, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak) pollenszórása is fokozatosan csökken. Továbbra is a parlagfű virágporából regisztrálták országszerte a legtöbbet a csapdákban, bár összpollenszáma fokozatosan csökken. Napi koncentrációja a legtöbb városban még mindig elérte a nagyon magas szintet, és erős tüneteket válthat ki a parlagfűre allergiások körében, azonban alacsonyabb napi értékeket mértek, mint előző héten, és egyre több helyen esett vissza egy vagy néhány napra a koncentráció magas, illetve közepes szintre, sőt Egerben már nem, Nyíregyházán, Tatabányán és Szolnokon csak egy napon mértek magas szintet. Az általános tendenciától eltérően Békéscsabán, Szegeden és Szombathelyen az eheti értékek még kis mértékben emelkedtek - sőt Békéscsabán a héten kedden tetőzött a parlagfű pollenszórása. A csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte még mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, bár néhány városban csak egy-két napra, magas koncentrációt azonban már sehol sem mértek. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége is a legtöbb városban még egy vagy több napon közepes volt, sőt Miskolcon hétfőn magas koncentrációban monitorozták. A libatopfélék virágporának koncentrációja az állomások közel felénél egy-egy napon - Békéscsabán és Szekszárdon több napon is - még elérte a közepes szintet, leginkább azonban már csak alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. Az üröm és a kender pollenkoncentrációja országszerte legfeljebb alacsony, csak Kecskeméten és Pesten mértek a hét elején közepes szintet. Az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is a legtöbb városban még regisztrálták a csapdákban, de legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek közül az Alternaria koncentrációja kis mértékben emelkedett - az állomások felénél nagyon magas szintet mértek; a Cladosporium mennyisége azonban csak Egerben, Győrött és Zalaegerszegen volt nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!