Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 22. 05:20 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökre virradóra az ország nagy részén derült idő várható, legfeljebb északnyugaton, északon lehet kevés felhő az égen. A Kisalfölfön egy-egy élénk lökés kísérheti az északnyugati szelet, máshol gyenge lesz a légmozgás. Foltokban pára, nyugaton köd képződhet, 8 és 13°C közé csökken a hőmérséklet. A rétegfelhőzet feloszlását követően országszerte sok napsütésre van kilátás, majd délután egy gyenge hidegfront hatására a Dunántúlon megnövekedhe a fátyol-, illetve északkeleten a gomolyfelhőzet. Északkeleten egy-egy zápor is előfordulhat. Főként a Dunántúl északi felében és a főváros környékén időnként megélénkülhet az északnyugati szél, 23 és 27°C közötti maximumokra van kilátás.

  Pénteken virradóra északnyugat felől csökken a felhőzet, keleten-északkeleten viszont még sok lesz a felhő, egy-egy zápor sem kizárt. Helyenként ködfoltok képződhetnek, a minimumok 10-15°C körül alakulnak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön nem várható számottevő fronthatás, a meleg, napos idő mindenképpen pozitívan hat hangulatunkra, ha időnk engedi, érdemes egy sétát is tenni a friss levegőn. A reggeli és az esti órákban ugyan már elkél egy vékonyabb kabát vagy pulóver, napközben azonban kellemes idő várható.

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön napközben az ország túlnyomó részén száraz utakra számíthatnak a közlekedők, északkeleten fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Főként az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén az élénk szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 36. héten a nyárias idő miatt lassan, de fokozatosan tovább csökkent a légköri allergén növények pollenkoncentrációja. A hét első két napján volt legmagasabb a terhelés, majd péntekig fokozatosan csökkent, a hétvégére újból emelkedett kissé. A legmagasabb terhelés Szekszárdon, Kecskeméten és Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán és Egerben. Most már a parlagfű és a többi nyári gyomnövény (a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a kender, az üröm, az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak) pollenszórása is fokozatosan csökken. Továbbra is a parlagfű virágporából regisztrálták országszerte a legtöbbet a csapdákban, bár összpollenszáma fokozatosan csökken. Napi koncentrációja a legtöbb városban még mindig elérte a nagyon magas szintet, és erős tüneteket válthat ki a parlagfűre allergiások körében, azonban alacsonyabb napi értékeket mértek, mint előző héten, és egyre több helyen esett vissza egy vagy néhány napra a koncentráció magas, illetve közepes szintre, sőt Egerben már nem, Nyíregyházán, Tatabányán és Szolnokon csak egy napon mértek magas szintet. Az általános tendenciától eltérően Békéscsabán, Szegeden és Szombathelyen az eheti értékek még kis mértékben emelkedtek - sőt Békéscsabán a héten kedden tetőzött a parlagfű pollenszórása. A csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte még mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, bár néhány városban csak egy-két napra, magas koncentrációt azonban már sehol sem mértek. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége is a legtöbb városban még egy vagy több napon közepes volt, sőt Miskolcon hétfőn magas koncentrációban monitorozták. A libatopfélék virágporának koncentrációja az állomások közel felénél egy-egy napon - Békéscsabán és Szekszárdon több napon is - még elérte a közepes szintet, leginkább azonban már csak alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. Az üröm és a kender pollenkoncentrációja országszerte legfeljebb alacsony, csak Kecskeméten és Pesten mértek a hét elején közepes szintet. Az útifű, a lórom és az ernyősvirágzatúak pollenszemeit is a legtöbb városban még regisztrálták a csapdákban, de legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek közül az Alternaria koncentrációja kis mértékben emelkedett - az állomások felénél nagyon magas szintet mértek; a Cladosporium mennyisége azonban csak Egerben, Győrött és Zalaegerszegen volt nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!