Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2011. szeptember 25. 12:10

Amit a szűrővizsgálatról tudni érdemes

Amit a szűrővizsgálatról tudni érdemes
A minőségi egészségügy két alap pillére: a gyógyítás és a megelőzés. Mindkettő növekvő költség igénnyel jár, miközben az egészségügy már a gyógyítás terén is nehézségékkel küzd, a megelőzésre fordítható források pedig, egyre jobban beszűkülnek. Ugyanakkor egyre többen veszik igénybe az egészségipar menedzserszűrés néven reklámozott, minőség és árak tekintetében is igen széles skálán mozgó szolgáltatásait, mert az utóbbi években az emberek számára egyre fontosabb érték az egészség fenntartása. Dr. Németh Lajos belgyógyászt, kardiológust, a kecskeméti MH Honvéd Egészségügyi Központ osztályvezető főorvosát arról kérdezzük, hogy milyen szempontok alapján célszerű tájékozódnia az átlagembernek a szűrővizsgálatokról.

 

- Az úgynevezett megelőző, éves ellenőrző szűrővizsgálatok lényege az egészségügyi problémák, veszélyeztető állapotok minél korábbi megtalálása, éppen ezért, gyakorlatilag mindenki számára ajánlottak. Gyermek és iskolás korban a megelőzés még viszonylag szervezetten zajlik, felnőtt korban azonban, csak azok fordítanak a szűrővizsgálatokra rendszeres figyelmet, aki maguk is tenni akarnak egészségük minél tartósabb megőrzése érdekébe. Ha a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető megelőző szolgáltatásokat az orvostudomány korszerű ajánlásainak megfelelően, saját ráfordítást vállalva kívánja valaki kiegészíteni, akkor felkeresi az úgynevezett menedzserszűréseket is.  Azokat az állapotokat kell kiszűrni, megtalálni, amelyek a legtöbb szenvedést okozhatják, s azokat, amelyek azután hatékonyan kezelhetők, gyógyíthatók. Általában kisszámú, változtatható faktor felel a legtöbb súlyos végkimenetelű állapotért. Gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a hasi aorta aneurysma, a koszorúér problémák, a daganatos betegségek közül pedig a prosztata-, a méhnyak- és a tüdőrák, hogy csak néhányat említsek. Sajnos a cukorbetegség is mindennapos probléma ma már. Ezeken kívül érdemes odafigyelni a szűrővizsgálatok során a depresszióra, a szexuálisan terjedő fertőző betegségekre, életmóddal összefüggő problémákra (elhízás, fizikai inaktivitás), a függőségi állapotokra (kábítószer, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás), ahogy a látással és hallással kapcsolatos panaszokra is.

- Tanulmány igazolja, hogy a szűrővizsgálat akkor hatékony, ha személyes orvoshoz kötődés alapján történik - mondta el lapunknak a neves belgyógyász. - Fontos szempont még, hogy ott célszerű a megelőző szűrés elvégzése, ahol azután a felmerült gyanús állapotok további kivizsgálására is lehetőség van. Nem ajánlom olyan szolgáltatások igénybevételét, ami költséges, de nem hatékony. A ritka állapotok felderítését célozó szűrések, csak a betegségtudatban eltöltött időt növelik, a fals diagnosztizálások pedig, felesleges túlkezeléshez vezethetnek.

Dr. Németh Lajosról talán kevesen tudják, hogy több társadalmi-szakmai megbízást is vállalva, szívesen végez különböző karitatív tevékenységet. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának tagja, a MOK megyei etikai bizottságának elnöke. Ugyanakkor gyakori látogatója évek óta a kecskeméti Wojtyla Háznak, ahol egészségügyi tanácsadóként igyekszik segíteni a nehéz sorsú családoknak. Mondván: elanyagiasodó világunkban, a hivatástudatnak a lelkiismeret a legjobb segítőtársa… 

 

 

Egészségmegőrző szűrővizsgálatok

Dr. Németh Lajos

belgyógyász, kardiológus

Időpont egyeztetés: (+36) 20/956-34-16

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Aktivisták