Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 26. 05:21 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn hajnalban túlnyomóan derült, csendes időre van kilátás. Helyenként, elsősorban délkeleten és nyugaton párássa válhat a levegő, foltokban köd képződhet. Gyenge marad a légmozgás, 6 és 11°C közé süllyed a hőmérséklet, a szélvédett völgyekben továbbra is lehet ennél néhány fokkal hidegebb, gyenge talajmenti fagy sem kizárt. Napközben túlnyomóan derült, napos időre van kilátás, gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 26°C között alakul.

 Kedden hajnalban is folytatódik a derült, nyugodt, az ország nagy részén szélcsendes időjárás, helyenként - elsősorban a mélyebben fekvő völgyekben - párássá válhat a levegő, egy-két helyen foltokban köd is keletkezhet. A minimumok általában véve 7 és 13°C között, a fagyzugos völgyekben 4-5°C körül valószínűek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn fronthatás nem valószínű, az időjárási frontok továbbra is messze elkerülik a Kárpát-medence térségét. A napsütés jó hatással van közérzetünkre, közvetve immunrendszerünket is erősíti, és ellensúlyozza az egyre rövidebb nappalok okozta lehangoltságot. A száraz levegő miatt létrejövő nagy napi hőingás megterhelő lehet a szervezetre. Fontos a megfelelő, réteges öltözködés.

Közlekedésmeterológia

Hétfőn továbbra is országszerte kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei. A hajnalra kialakult pára-és ködfoltok még a reggeli órák folyamán feloszlanak. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 37. héten hétfőn az előző hétvégéhez képest kissé magasabb volt a pollenterhelés, aztán péntekig csökkent, majd hétvégén ismét kissé emelkedett. A legmagasabb terhelés a héten Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán. Leszálló ágában van már a nyári pollenszezon is - a csapdákban a parlagfű pollenszemeiből van még a legtöbb, mellette a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, illetve kis mennyiségben az útifű, a kender, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora is megtalálható. A héten tovább csökkent a parlagfű terhelés. Napi koncentrációja a legtöbb helyen még elérte a nagyon magas szintet - de már annak a határán mozgott, és többször is visszaesett magas szintre. Nagyon magas koncentrációt Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza és Szolnok kivételével csak a hét első felében mértek, illetve több állomás is volt, ahol ezt a szintet már nem érte el a terhelés (Eger, Győr, Mosdós, Salgótarján, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya). Tovább csökkent a csalánfélék virágporának mennyisége is - bár napi koncentrációja Eger kivételével még mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, több városban is már csak egy-két napon. A pázsitfűfélék pollenszemeit a legtöbb helyen alacsony koncentrációban monitorozták - tüneteket okozó közepes szintet 8 állomáson (Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely) mértek, illetve hétfőn Békéscsabán még magas koncentrációban volt jelen. A libatopfélék pollenkoncentrációja Szegeden még a hét nagy részében, másik 7 városban pedig még egy-két napra elérte a közepes szintet, virágpora azonban leginkább csak alacsony koncentrációban volt jelen a levegőben. Az üröm virágporának mennyisége Miskolcon, Szegeden és Békéscsabán egy-egy napra még elérte a közepes szintet, ettől eltekintve legfeljebb alacsony koncentrációban monitorozták. Az útifű és a kender pollenszemeit még a legtöbb állomáson detektálták a csapdákban, koncentrációjuk azonban az alacsony szintet már sehol sem haladta meg. A lórom és az ernyősvirágzatúak pollenjéből országszerte legfeljebb néhány szemet találtak. Emelkedett az allergén gombák mennyisége a levegőben - az Alternaria koncentrációja a legtöbb városban nagyon magas szintet ért el, a Cladosporiumé magasat.

Kövessen minket a Facebookon is!