Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 27. 10:49 | Szerző/forrás: http://konyvtar.asztrik.hu

A dabasi emléktorony megáldására

Képgaléria
A dabasi emléktorony megáldására
Áldd meg Urunk ezt az emléktornyot, amit a nándorfehérvári diadal emlékére Hunyadi János és Kapisztrán Szent János tiszteletére állítottunk. Hunyadi János kormányzó mintaképe a középkori vallásos lovagnak. Harcaiban mély vallásosság és hazaszeretet vezérelte. A pogány törökök elleni harcot elsősorban, mint vallásos kötelességet fogta fel, a kereszténységnek akart szolgálatot tenni azzal, hogy legnagyobb ellenségét kiszorítja Európából, és nem engedi be hazánkba.

Ebben rejlik világtörténelmi jelentősége. Európa az ő dicsőséges harcai alapján eszmélt rá először, Magyarország nagy történelmi hivatásának tudatára. Ettől fogva kezdték el emlegetni, mint a kereszténység védőbástyáját. Hunyadi János életét keresztény lelkület jellemezte, korábbi győzelmei zsákmányából középületeket, kolostorokat emelt. Mária tisztelete és a pápa iránti fiúi hódolata a keresztény lovag mintaképévé tették. Ránk maradt magyar nyelven tett kormányzói esküje, amely ma is megszívlelendő a nép vezetőinek. Istenre és a Boldogasszonyra tett esküje így végződik: „hogy az esküt, amit az ország javára megírattak, erősen és tökéletességgel megtartom, és ellene nem teszek és nem tétetek.” Elébe helyezte saját érdekeinek az ország, és a nemzetünk javát. Nem fedte le a bajokat, nem azt mondta az embereknek, amit hallani akartak, illuzióba ringatva őket, hanem felmérte a veszélybe került haza állapotát, amelyért életét is kész volt feláldozni. A gyulafehérvári székesegyházban temették el. Erdély népével együtt ott várja a feltámadást. Kapisztrán Szent János már hetven esztendős volt, amikor hazánk földjére lépett. Jó példája ő a szentek nemzeteken átívelő és egymást összekötő hatásának. Nagy felkészültségi jogászmúlttal lépett a ferenceseket a maga szigorúságában képviselő obszerváns rendtagok közé. Hatalmas szónoki tudásával mindenütt a keresztény hit védelmezője volt a különböző eretnekségével szemben. A fejedelmek, püspökök kérték segítségét, hogy tartományukban erősítse meg a keresztény hitet. Így fordultak a magyar rendek is és Kalocsa akkori érseke, Szekcsői Herceg Rafael a szentéletű baráthoz, hogy jöjjön segítségére az egyházmegyéjéhez tartozó Nándorfehérvárnak. Bár szavát nem értették, de lángoló buzgósága, karizmatikus ereje még a tolmácsokon által is ezreket tudott mozgósítani. Ő volt a nándorfehérvári diadal lelki vezetője, keresztes vitézei nélkül nem született volna meg a győzelem. A győzelemre emlékezik mindenütt a világon a déli harangszó, amely először imádságra hívott, majd a győzelem után hálaadássá lett. Kapisztrán Szent János látta el szentségekkel a pestis járványban szenvedő Hunyadi Jánost, majd követte őt azon október 23-án. Újlaki eltemetése után későbbi török támadás után nem volt nyugalma testének. Sírja azóta is ismeretlen számunkra, de köztünk él szelleme, és mintha csak újraéledt volna 500 év múltán, mert az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc halálának napján kezdődött, amikor még egyszer felragyogott a magyar nemzet összefogása.

KÖNYÖRÖGJÜNK

Istenünk, te Kapisztrán Szent Jánost és Hunyadi Jánost küldted szorongattatásban lévő híveid megsegítésére, kérünk, őrizd meg hazánkat és egyházunkat békében. A toronyban elhelyezett hit, remény, szeretet harangjai ünneplésünket és emlékezésünket maradandóvá teszik, mert imádságra is szólítanak, az imából hitet, a hitből reményt, a reményből szeretetet merítünk. A szeretet erősíti a szolidaritást, az országhatáron belüli és kirekesztett magyarjaink között. Összefogás nélkül széthullunk, a közös szolidaritásban megújulhat kereszténységünk, magyarságunk, és akkor remélhetjük, hogy nemcsak múltja, hanem jövője is lesz nemzetünknek. Urunk, Istenünk áldd meg mindazokat, akik ezt az emlékművet állították és akik ezt az emlékezést továbbadják.

Krisztus a mi Urunk által. Ámen.

Kövessen minket a Facebookon is!