Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 28. 05:23 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán hajnalban marad a túlnyomóan derült, száraz idő. Foltokban párássá válhat a levegő, a szélcsendes területeken sekély köd is kialakulhat. Gyenge, a Dunántúlon néhol mérsékelt lesz az északi, északnyugati szél. Általában véve 8 és 13°C közé süllyed a hőmérséklet, de a fagyzugos helyeken továbbra is előfordulhatnak 5°C körüli, kevéssel az alatti minimumok. Napközben az ország túlnyomó részén folytatódik a kellemes, napos idő, főleg az Északi-középhegység térségében azonban időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, egy-egy jelentéktelen zápor is kialakulhat. Nyugaton és északkeleten megélénkül az északi, északkeleti szél, a legmelegebb órákban 22-26°C-ot mérhetünk.

  Csütörtökön virradóra az ország északkeleti felében vékony fátyolfelhőzet tompíthatja a csillagok fényét, máshol derült időre készülhetünk. A Tiszántúlon egy-egy élénk lökés kísérheti az északi, északkeleti szelet. A minimumok 7 és 12°C között várhatóak, de a völgyekben ennél hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán gyenge hidegfrontra lehet számítani, ami az arra érzékenyeknél fejfájást, rossz közérzetet, görcsös panaszokat válthat ki. A reggeli csípős hideg és a délutáni nyárias meleg közötti nagy hőingadozás a keringési és szívbetegségben szendvőket megterhelheti, valamint könnyen alakulhat ki megfázás, ezért ajánlott a réteges öltözködés.

Közlekedésmeterológia

Szerdán az ország döntő részén száraz utakra készülhetnek a közlekedők, legfeljebb az Északi-középhegység térségében alakulhat ki jelentéktelen záporeső. A nyugati megyékben és északkeleten időnként élénk szél valamelyest csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 37. héten hétfőn az előző hétvégéhez képest kissé magasabb volt a pollenterhelés, aztán péntekig csökkent, majd hétvégén ismét kissé emelkedett. A legmagasabb terhelés a héten Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán. Leszálló ágában van már a nyári pollenszezon is - a csapdákban a parlagfű pollenszemeiből van még a legtöbb, mellette a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, illetve kis mennyiségben az útifű, a kender, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágpora is megtalálható. A héten tovább csökkent a parlagfű terhelés. Napi koncentrációja a legtöbb helyen még elérte a nagyon magas szintet - de már annak a határán mozgott, és többször is visszaesett magas szintre. Nagyon magas koncentrációt Békéscsaba, Kecskemét, Nyíregyháza és Szolnok kivételével csak a hét első felében mértek, illetve több állomás is volt, ahol ezt a szintet már nem érte el a terhelés (Eger, Győr, Mosdós, Salgótarján, Székesfehérvár, Szombathely, Tatabánya). Tovább csökkent a csalánfélék virágporának mennyisége is - bár napi koncentrációja Eger kivételével még mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, több városban is már csak egy-két napon. A pázsitfűfélék pollenszemeit a legtöbb helyen alacsony koncentrációban monitorozták - tüneteket okozó közepes szintet 8 állomáson (Békéscsaba, Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely) mértek, illetve hétfőn Békéscsabán még magas koncentrációban volt jelen. A libatopfélék pollenkoncentrációja Szegeden még a hét nagy részében, másik 7 városban pedig még egy-két napra elérte a közepes szintet, virágpora azonban leginkább csak alacsony koncentrációban volt jelen a levegőben. Az üröm virágporának mennyisége Miskolcon, Szegeden és Békéscsabán egy-egy napra még elérte a közepes szintet, ettől eltekintve legfeljebb alacsony koncentrációban monitorozták. Az útifű és a kender pollenszemeit még a legtöbb állomáson detektálták a csapdákban, koncentrációjuk azonban az alacsony szintet már sehol sem haladta meg. A lórom és az ernyősvirágzatúak pollenjéből országszerte legfeljebb néhány szemet találtak. Emelkedett az allergén gombák mennyisége a levegőben - az Alternaria koncentrációja a legtöbb városban nagyon magas szintet ért el, a Cladosporiumé magasat.

Kövessen minket a Facebookon is!