Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 29. 20:30

Szeptember 29. SZENT MIHÁLY, SZENT GÁBOR ÉS SZENT RAFAEL FŐANGYALOK: Szentek közössége a Wojtyla Házban

Szeptember 29. SZENT MIHÁLY, SZENT GÁBOR ÉS SZENT RAFAEL FŐANGYALOK: Szentek közössége a Wojtyla Házban
A kékesdi Szent Mihály-templom és a Wojtyla Ház baráti közössége a templom névadó szentjének ünnepén 11.30-kor lélekben együtt imádkozott. Hálás és szeretetteljes szívért, kísértésektől való oltalomért és boldogulásért, üdvösségért kértük Urunkat.

         Manapság sokan nem hisznek az angyalok létezésében, pedig mind a szenthagyomány, mind a Biblia világosan állítja létezésüket. Igaz, szellemi teremtmények, akik épp ezért láthatatlanok, nemtelenek és halhatatlanok is. Képesek azonban megtestesülni, és ekként kapcsolatba lépni velünk.

         Így tett Rafael is, az ószövetségi Tóbiás útitársa, aki ember formájában segítette az ifjú vándor pénzhez jutását, házasságát, s vak édesapjának gyógyulását. Ezért tiszteljük őt a gyógyítás angyalaként.

         Gábor is földi testben jelent meg Mária előtt, hogy hírül adja neki a Megváltó születését. Ekkor mondott szavairól az Üdvözlégy imádságban rendszeresen megemlékezünk. Isten megváltó terveinek hírül adása miatt Gábor a kommunikáció, tömegkommunikáció védőszentje.

          Mihályról Júdás apostol levelében azt olvassuk, hogy Mózes holtteste fölött vitázott az ördöggel, mondván: „Büntessen meg az Úr!” Halott melletti jelenléte jelzi szerepét a haldoklók megerősítésében, és a lelkek túlvilágra segítésében. Ördögnek mondott szavai alázatát tükrözik, hisz nem méltatta magát arra, hogy Isten helyett mások, akár a bukott angyalok fölött ítélkezzen. Nevének héber jelentése is annyit tesz: ’Kicsoda olyan, mint az Isten?’. Akkor kiáltott így fel, mikor a lázadó Lucifer Isten helyébe akart lépni. Méltán lett a mennyei angyalseregek hadvezére a gonosz lelkek elleni harcban. Legfőképpen tehát démonűző angyalként tartjuk számon, akinek közbenjárásáért kísértések idején imádkozunk.

         Az angyalok irántunk való szeretete Isten gondviselésének hálaadásra méltó megnyilvánulása.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház