Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 6. 05:26 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön reggel változóan fátyolfelhős lesz az ég, csapadék továbbra sem valószínű, de főként északon, északnyugaton kialakulhatnak pára-illetve ködfoltok. Gyenge nyugati-délnyugati szélben 7 és 14°C közötti minimumokra számíthatunk. Napközben a mainál már nagyobb területen vastagszik meg időnként a fátyolfelhőzet, így az ország nagy részén inkább a szűrt napsütés lesz a jellemző. Késő délutántól délnyugat felől átmenetileg jelentősen csökken a felhőzet. A délnyugati szelet elsősorban az északi országrészben kísérhetik élénk lökések, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27°C között alakul.

 Péntekre virradóra eleinte kevés felhő lesz felttünk, majd hajnaltájt északnyugat felől erős hidegfront éti el az országot. Hatására északnyugat felől erős felhősödés kezdődik, és a kora reggeli órákban északnyugati tájainkon már eső, zápor, néhol akár zivatar is kialakulhat. Az ország nagy részén még mérsékelt, időnként élénk délnyugati szél lesz jellemző, hajnaltól azonban a Kisalföldön már északnyugatira fordul, megerősödik, időnként viharossá is fokozódik a légmozgás. 9 és 14°C közé csökken reggelre a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge melegfronti hatás várható. Néhányan álmatlanságra, nyugtalanságra panaszkodhatnak. Nehezebben mehet a munka, dekoncentráltság, tompultság fordulhat elő. A nagy napi hőingadozás miatt könnyen alakulhat ki megfázás, ezért ne feledkezzünk meg a réteges öltözködésről.

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön még többnyire kedvezően alakulnak a közlekedés meteorológiai feltételei, elsősorban az északi országrészben azonban az időnként élénk szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A kora reggeli órákra helyenként kialakuló pára-és ködfoltok gyorsan megszűnnek. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 38. héten fokozatosan tovább csökkent a pollenterhelés - hétfőn és szerdán volt a legmagasabb a napi átlagkoncentráció. A legmagasabb terhelés a héten Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán. Lecsengőben van a pollenszezon - tüneteket okozó mennyiségben elsősorban már csak a parlagfű virágpora van jelen a levegőben, illetve néhány helyen még okozhat tüneteket az üröm, a pázsitfűfélék, a libatopfélék vagy a csalánfélék virágpora is. A héten fokozatosan tovább csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja - az országos napi átlagkoncentráció magas szintet már csak hétfőn, illetve szerdán ért el, a többi napon közepes volt. Az egyes állomásokon mért napi értékek a hét első felében még a legtöbb helyen elérték a magas szintet, sőt Békéscsabán, Kecskeméten és Salgótarjánban egy-egy napon még nagyon magas koncentráció is előfordult, péntektől azonban csak Békéscsabán és Debrecenben regisztráltak magas koncentrációt, a többi állomáson már közepes vagy alacsony szintet mértek. Az üröm virágporából Békéscsabán a hét közepén több napon is, illetve egy-két napra még másik 5 állomáson mértek közepes, tüneteket okozó koncentrációt, a többi városban azonban legfeljebb alacsony koncentrációban regisztrálták. A pázsitfűfélék virágporának koncentrációja Békéscsabán hétfőn elérte a magas szintet, és utána is több napig közepes volt, illetve Kecskeméten, Salgótarjánban és Debrecenben egy-egy napon mértek még közepes szintet - ettől eltekinte azonban legfeljebb alacsony koncentrációban monitorozták. A csalánfélék pollenszemeiből Szekszárdon mértek közepes szintet, de csak szerdán - a többi napon, illetve a többi állomáson leginkább alacsony koncentrációban volt jelen. A libatopfélék pollenkoncentrációja hétfőn 4 városban is (Kecskemét, Szeged, Pest, Békéscsaba) közepes volt, a többi napon országszerte alacsony szintet mértek. Az útifű, a kender, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporából már legfeljebb csak néhány szemet találnak a csapdákban. A kültéri allergén gombák koncentrációja országszerte nagyon magas - 10 állomáson mind az Alternaria, mind pedig a Cladosporium mennyisége elérte ezt a szintet, további 5 városban csak az Alternariaé.

Kövessen minket a Facebookon is!