Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 6. 15:39

Mi lesz veled Pusztatemplom? Mizsei disputa az öszi határban

Képgaléria
Mi lesz veled Pusztatemplom? Mizsei disputa az öszi határban
Kollár Csaba, a MIZSETÁP ügyvezető igazgatója meghívására, a napokban ismét találkozott a Pusztatemplom-romnál az egyedi, különleges, Árpád-kori műemlék megmentéséért munkálkodó baráti közösség. Kint a pusztában, a templomdombon a meghívó arra kérte a részvevőket: mondják el véleményüket: hogy lehet megmenteni, újjáépíteni Mizse múltjának romokban maradt, kőből formált tanúját? A részvevők - Fáczányi Zsuzsanna - okl. építészmérnök, egyetemi oktató, Budapest Benárd Aurél DLA - okl. építészmérnök, egyetemi docens, Budapest Farkas P. József - non-profit-menager, Karol Wojtyla Barátság Központ alapító, igazgató, Mátyus István - a Wojtyla Ház önkéntese Kecskemét Basky András - Lajosmizse város Polgármestere Sólyom János - Lajosmizse, Pusztatemplom Alapítvány, elnöke Sáró Ágnes - építészmérnök egyetemi hallgató, BME, Kecskemét Kollár Csaba - Mizsetáp, tulajdonos, Lajosmizse- Kecskemét Németh Zsuzsanna - Mizsetáp Kft. - mindenek előtt elemezték a korábbi, hasonló kezdeményezések eredményeit/tapasztalatait/tanulságait. Ezután megfogalmazták a szükséges és halaszthatatlan tennivalókat. Az elhatározásokat a következő pontokba rögzítették:

Az egyeztetett kezdeti szükséges lépések:

 Meg kell tudni, hogy a Cégbíróságon milyen státuszban, és pontos okirati tartalommal van a nyilvántartva a 90-es évek elején-közepén létrehozott Pusztatemplom Alapítvány

Az alapítvány alapító okiratának áttekintése, pontos állapotának megismerése (célok, tagok, kuratórium,  stb.). Az esetleges eddig elmaradt módosítások elvégzése az okiratban, naprakésszé tétele, valamint a kibővülő, módosuló szándékok és célok, személyek megjelenítése benne.

 Mai tanácskozásról megbeszélés Süveges István plébános atyával (Kollár Csaba); átadva a készülő jkv-t is.

Alternatíva: a kurátorok, támogatók, önkormányzati képviselők, s mi magunk találkozzunk itt a templomnál, hogy jobban átlássa, megértse mindenki a terveinket, koncepciónkat.

 Kérdések, kérések megfogalmazása a tervezőmunkához az építészmérnökök részéről (statikai, régészeti, stb. területek), valamint ezen kérdésekre válasz adása.

 Pályázati lehetőségek felkutatása, a további földterület kérdésének rendezése.

Weboldal létrehozása, ahol pusztatemplomot, a köré szerveződő munkákat, az építési szakaszokat be lehet mutatni az érdeklődőknek, és a különböző rendezvényeket is lehet hirdetni, közzétenni.

 

Tervezőmunkálat megindítása (régi terv vázlat – új terv koncepció), hogy ha a lehetséges pályázat képbe kerül, akkor már az új terv, vagy elő-terv kézben legyen, és a pályázat gyorsan megírhatóvá váljon.

 

Kerüljön kiemelt, akár ünnepnapi napirendi pontként megvitatásra, ismertetésre a Pusztatemplom újjáépítési projektje az önkormányzati ülésen.

 

Az elődeink által összegyűjtött, készített leírások, dokumentációk (benne a légi felvételek is) teljes körű össze gyűjtése, hogy csak azt kelljen vizsgálni amire valóban szükség van, s a már most ismerhető információk ne vesszenek el, ne legyen túlzott súlya az emlékeztetnek, a mondáknak, a hallomásnak.

 

Tanuljunk másoktól. Működjön egy szekció, amely az Árpád-kori emlékekkel bíró településeken – különösen (és például)  a közeli Soltszentimrén - hasonló föladatokkal/gondokkal küzdő társak tapasztalatait kéri ki. Alakulhatna egy szövetség is erre. (Kivonat a jegyzőkönyv vázlatból.)

 

A tervek szerint a disputa hamarosan a Lajosmizsei városházán folytatódik a városi képviselők bevonásával.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház