Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 14. 08:43 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
Pénteken napközben a Dunántúlon túlnyomóan napos időre van kilátás, keleten és a középső tájakon azonban időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat. A Dunántúl nyugati részén és északkeleten élénk, időnként erős lökések kísérhetik az északi szelet, 10 és 14°C közötti maximumokra van kilátás.

Szombat hajnalban északkeleten gyengén vagy változóan felhős, máshol az országban derült lesz felettünk az ég. Legfeljebb a Tiszántúlon élénkül meg időnként a szél, helyenként pára-és ködfoltok kialakulására készülhetünk. Általában véve -3 és +3°C közé süllyed a hőmérséklet, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben -5°C körüli fagy sem kizárt. Napközben a Dunántúlon a maihoz hasonlóan napos, száraz időre készülhetünk, ugyanakkor a Dunától keletre többször erősen megnövekszik a felhőzet, északkeleten, keleten kisebb eső, zápor is kialakulhat. Főként a Tiszántúlon megélénkül, olykor megerősödik az északi szél, 9 és 13°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken nem fogja fronthatás terhelni a szervezetünket. A hidegfront okozta napok óta tartó fejfájás és bágyadtság megszűnik, a reumatikus panaszokkal küszködőknek is csökkenhetnek a fájdalmaik. Habár hideg időre számíthatunk, a több órás napsütés jó hatással lesz a közérzetünkre. A réteges öltözködés mellett figyeljünk oda a folyamatos vitaminpótlásra, hogy elkerüljük az ilyenkor jellemző megfázást illetve felfázást.

Közlekedésmeterológia

Pénteken a Dunától keletre előfordulhatnak helyenként kisebb záporok, melynek környezetében átmenetileg nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Főként nyugaton és északkeleten az élénk szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 39. hét elején kis mértékben növekedett, csütörtöktől azonban jelentősen csökkent a pollenterhelés, a legmagasabb terhelés Békéscsabán, míg a legalacsonyabb Salgótarjánban volt. Lecsengőben van a pollenszezon. Ugyan még tüneteket okoz, de csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, az országos napi átlagkoncentráció a tüneteket okozó közepes szintet már csak a hét első napjaiban érte el. A parlagfű koncentrációja Pesten, Kecskeméten és Békéscsabán egy-egy napra még a magas szintet is elérte. Tüneteket okozó közepes szintet mértek az üröm virágporából Békéscsabán és Veszprémben, a pázsitfűfélék pollenszemeiből Békéscsabán. A többi nyári allergén növény virágpora legfeljebb alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. A kültéri allergén gombák közül az ún. Alternaria koncentrációja az állomások többségénél nagyon magas koncentrációban volt jelen.

Kövessen minket a Facebookon is!