Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 20. 05:35 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökre virradó éjszaka folyamán fokozatosan mindenütt beborul az ég, reggelre délkeleten maradhatnak még kevésbé felhős tájak. Elsősorban a Dunántúlon és északon várható többfelé eső, esetleg zápor. A Dunántúlon az északi szelet erős, olykor viharos lökések kísérhetik, a minimumok 5 és 10°C között várhatóak. Napközben erősen felhős vagy borult idő várható, de délkeleten eleinte még a Nap is kisüthet. Többfelé valószínű eső, záporeső. Az északi, északnyugati szél továbbra is a Dunántúlon lesz időnként erős. Általában véve 8 és 13°C közé melegszik a levegő, délkeleten lehet még 15-18°C.

 Pénteken reggel az ország délkeleti kétharmadán továbbra is esős, borongós idő várható, míg északnyugat felől lassan megszűnik a csapadék és elkezd felszakadozni a felhőzet. Élénk, a Tiszántúlon néhol erős lesz a szél, a minimumok 2 és 7°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön erős hidegfronti hatás érvényesül, emiatt nyugtalanabbak lehetünk, fejfájásra panaszkodhatunk. A megélénkülő, néhol megerősödő szél hatására a mozgásszervi betegségekben szenvedők erősödő fájdalmakat tapasztalhatnak. Többeknél ízületi- és izomfájdalom léphet fel. Vizesedés jelentkezhet szöveteinkben, emiatt az ödémás betegségek is súlyosbodhatnak. Ne feledkezzünk meg a réteges öltözködésről, a vitaminok megfelelő pótlásáról sem!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön az országban többfelé számíthatunk esőre, záporokra, ezek környezetében csúszóssá válhatnak az utak. Az időnként megélénkülő - a Dunántúlon megerősödő vagy olykor viharossá fokozódó - szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napi középhőmérséklet csökkenésével lassan időszerűvé válik a téli gumik felszerelése. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 40. héten hétfőn az előző hét végéhez hasonlóan alacsony volt a terhelés, a hét közepén kissé magasabb értékeket mértek, majd hétvégére ismét lecsökkent. A héten már a parlagfű szezonnal együtt lecsengőben van az idei pollenszezon. Tüneteket okozó mennyiségben legfeljebb a parlagfű pollenszemei voltak jelen a csapdákban, a legtöbb városban alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációban monitorozták még a pázsitfűfélék, a libatopfélék és az üröm virágporát is, ezeken kívül a csalánfélék, az útifű, a kender, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenjéből regisztráltak esetenként egy-néhány szemet. A parlagfű virágpora a legtöbb városban a héten még egy vagy néhány napon – Pesten vasárnap kivételével egész héten – közepes koncentrációban volt jelen, sőt szerdán Miskolcon a magas szintet is elérte. Azonban a legtöbb napon – és néhány városban(Debrecenben, Egerben, Győrött, Szegeden, Székesfehérváron, Szombathelyen, Tatabányán és Veszprémben) egész héten – már legfeljebb csak alacsony, tüneteket nem okozó koncentrációt mértek. A kültéri allergén gombák mennyisége is csökkent – az Alternaria koncentrációja az állomások nagy részénél még mindig nagyon magas szintet ért el, mellette Veszprémben és Zalaegerszegen még a Cladosporim koncentrációja is nagyon magas volt.

Kövessen minket a Facebookon is!