Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 24. 11:06 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

II. János Pál székfoglalásának évfordulója

Képgaléria
II. János Pál székfoglalásának évfordulója
Október 22. II. János Pál péteri szolgálata ünnepélyes megkezdésének évfordulója. Szombaton tartják Rómában és Lengyelországban Boldog II. János Pál első liturgikus emléknapját. A gyermek Jézusról elnevezett vatikáni gyermekkórház kápolnájában október 20. óta róhatják le tiszteletüket a hívek a 2011-ben boldoggá avatott lengyel pápa vérereklyéje előtt.

A Vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció korábbi rendelkezése folytán a Római Egyházmegye, valamint a lengyelországi egyházmegyék saját liturgikus rendje szerint október 22-én ünneplik a 2011. május elsején boldoggá avatott Boldog II. János Pál litugikus emléknapját.

Az évforduló alkalmából Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke október 20-án délután ünnepi szentmisét mutat be Rómában, a lateráni Szent János-bazilikában. Ezt megelőzően fiatalok imavirrasztást tartanak a bazilika előtt.

A gyermek Jézusról elnevezett vatikáni gyermekkórház kápolnájában október 20. óta róhatják le tiszteletüket a hívek a 2011-ben boldoggá avatott pápa vérereklyéje előtt.

A Vatikáni Múzeumban Anna Gulak, lengyel művész II. János Pál pápáról szóló kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A Boldog II. János Pál arcai című tárlatot október 21-én nyitották meg.

A boldogok liturgikus tisztelete helyi jellegű, és elsősorban azon egyházmegyékre terjed ki, amelyek szorosan kapcsolódnak a boldoggá avatott életéhez – ezért kerül II. János Pál emléknapja elsősorban a római és a lengyel egyházmegyék naptárába. Amennyiben fakultatív emléknapként más egyházmegyék és egyházközségek is szeretnék beilleszteni saját liturgikus naptárukba október 22-ét, a Vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációnál kérvényezhetik.

Október 22. II. János Pál péteri szolgálata ünnepélyes megkezdésének évfordulója. A lengyel pápa 1978. október 22-én kezdte meg péteri szolgálatát. Beiktatásakor mondott beszédének elején hangzottak el híres szavai: „Ne féljetek! Nyissátok ki, tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!” II. János Pál  liturgikus emléknapján a lengyel pápa ezen beszédéből hangzanak el részletek, továbbá egy, a Vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció által ez év áprilisában közzétett könyörgést olvasnak fel az ünnepélyes szertartásokon.

II. János Pál miséjének saját könyörgése (nem hivatalos magyar fordításban): „Irgalomban gazdag Istenünk, aki boldog II. János Pál pápát egész Egyházad vezetésére szólítottad, add meg nekünk, hogy tanításának erejéből merítve bizalommal nyissuk meg szívünket Krisztusnak, az ember egyetlen Megváltójának üdvözítő kegyelme előtt. Aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké.”

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház