Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. október 26. 08:37 | Szerző/forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

XVI. Benedek beszéde a II. János Pál Alapítvány tagjaihoz

XVI. Benedek beszéde a II. János Pál Alapítvány tagjaihoz
Az alapítvány 30 évvel ezelőtt született, II. János Pál kezdeményezésére. Az évforduló alkalmából XVI. Benedek pápa október 24-én fogadta a csoport háromszáz tagját és beszédet intézett hozzájuk; köszönetet mondott Karol Wojtyła örökségének megőrzéséért.

II. János Pál azzal a céllal hozta létre az alapítványt, hogy anyagilag és egyéb módon támogasson vallási, kulturális, lelkipásztori és jótékonysági célú kezdeményezéseket, illetve erősítse a tagok és a Szentszék közötti hagyományos kapcsolatokat.

Október 24-én, az évforduló alkalmából mondott beszédében  Benedek pápa kiemelte a szervezet eddigi sikereit és eredményeit. Utalt a II. János Pál pápasága dokumentálására és tanulmányozására létrehozott központra, amely nemcsak archívumot, életrajzi anyagokat és múzeumi tárgyakat gyűjt, hanem publikációkat, kiállításokat, kongresszusokat és más tudományos, illetve kulturális eseményeket támogat – mindezt a boldog pápa tanítása, lelkipásztori és humanitárius tevékenységének terjesztése érdekében teszi.

XVI. Benedek azon reményének adott hangot, hogy a központ fontos viszonyítási ponttá válik mindazok számára, akik meg akarják ismerni és nagyra értékelik a II. János Pál által hátra hagyott gazdag örökséget.

A Szentatya szólt a II. János Pál Házról, amely gyakorlati és spirituális segítséget nyújt a Rómába érkező zarándokoknak, akik az apostolok sírjánál meg akarják erősíteni hitüket és egységüket a pápával és az egyetemes egyházzal. Háláját fejezte ki az alapítványnak, hogy az intézmény fenntartásával is erősíti a szeretet szellemét, amely Krisztusban egyesít bennünket.

XVI. Benedek rámutatott arra a nagy emberi és kulturális értéket képviselő feladatra, amellyel II. János Pál megbízta az Alapítványt: a papság és a világi hívek képzésére elsősorban a közép- és kelet-európai országokban. Az alapítványnak köszönhetően minden évben diákok érkeznek Rómába tanulni a volt kommunista országokból, hogy új tapasztalatokat nyerjenek, találkozzanak különböző spirituális hagyományokkal, és szélesítsék kulturális horizontjukat.

A II. János Pál Alapítvány háromszáz tagjához intézett beszéde végén a Szentatya azon reményének adott hangot, hogy továbbra is elkötelezik magukat a szolidaritás és a testvériség szellemének terjesztése iránt a világban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház