Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. november 16. 08:55 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

II. János Pál-fotókiállítás nyílt Esztergomban

Képgaléria
II. János Pál-fotókiállítás nyílt Esztergomban
Az esztergomi prímási negyed ismét fejet hajt Boldog II. János Pál pápa emléke előtt: november 7-én II. János Pál pápáról szóló emlékkiállítás nyílt az esztergomi Szent Adalbert Központban.

A Szentatyára emlékezve elsőként a „Totus Tuus – Egészen a Tiéd” II. János Pál pápa emlékvonatot fogadta Esztergom és a prímási negyed 2011 szeptemberében. A lengyel vallási és vasúti különlegesség a boldoggá avatott II. János Pál pápának állít emléket. A vonattal érkező zarándokok számára a bazilikai szentmisét követően bemutatták a Szent Adalbert Központot, majd vendégül látták őket a Prímás Pincében.

Novemberben, az „utazó pápa” tematikát folytatva, a Szentatyát mint Kelet-Európa nagykövetét mutatják be, Piotr Jantos és Szirányi Imre válogatott fényképein keresztül: a krakkói fotóművész, Piotr Jantos maga állította össze a portrésorozatot; ezt egészítik ki a magyar fotóművész képei, amelyet II. János Pál magyarországi látogatásai alkalmával készített.

A kiállításon szemelvényeket és életképeket láthatnak az érdeklődők Karol Wojtyła életéről, munkásságáról és a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlását előmozdító szerepéről. A fotósorozat időrendet követ: Karol Wojtyła plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók a tárlaton. A fényképek is II. János Pál meghatározó szerepéről tanúskodnak a kereszténység és a XX. század történelmében.

A boldoggá avatott pápát karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, ám a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi – tekintetében ott látható az egész ember. Ez avatja a fotókat maradandó emlékekké; dokumentálja, miként teremtett összhangot II. János Pál a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot.

Az egyik képen a fiatal Karol Wojtyła kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszos vászonnal letakart asztalnál ül, és a táborozókkal eszik. Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat – szerepel a kiállítás sajtóanyagában.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház