Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. november 30. 10:35

Növekszik a megtakarítási hajlandóság Bács-Kiskun megyében-Tudatosabban bánunk a pénzünkkel

Növekszik a megtakarítási hajlandóság Bács-Kiskun megyében-Tudatosabban bánunk a pénzünkkel
Az elmúlt bő két év viharos időszaka minden korábbinál érzékenyebbé tette a hazai lakosságot személyes pénzügyeiket illetően. Az emberek jelentős része megtanulta felmérni a kockázatokat, s egyre megfontoltabban hozzák meg anyagi jellegű döntéseiket. A fentieken túl több tényező együttesen alakítja a megtakarítási lehetőségeket az elkövetkező időszakban. A társadalom közép-felső rétegét a 16%-os SZJA kulcs fokozatos effektív bevezetése inkább kedvezően érinti, mindemellett számottevő a hatása a nyugdíjrendszer átalakításának is. Ezért kezd kialakulni egy megtakarító attitűdű lakossági szegmens.

A fenti tendenciáknak is köszönhetően megszaporodtak az elmúlt időszakban a különböző megtakarításra ösztönző programok, termékek. „A válság nemcsak az ügyfeleknek, hanem a bankoknak is sok tanulsággal járt.” – mondja Nyíriné Kis Judit, az MKB Bank kecskeméti fiókigazgatója. „Az egyik ilyen tanulság, hogy tovább kell ösztönöznünk a megtakarítási hajlandóság növekedését.”

 

A fiókvezető elmondása szerint a pénzügyi tudatosság növekedése Kecskeméten és környékén is jól megfigyelhető, amit jól mutat, hogy fiókjukban az ügyfelek közel 35%-a rendelkezik megtakarítással valamilyen betéti vagy befektetési konstrukció formájában. Ugyanezt a tendenciát erősítette meg Bodrogi Edit, a pénzintézet kiskunhalasi fiókjának vezető munkatárs. Elmondása szerint az ő ügyfeleik közel 40%-a rendelkezik megtakarítással valamilyen betéti vagy befektetési konstrukció formájában

 

A megtakarítási hajlandóság változása mellett átrendeződés történt a hazai lakosság befektetési magatartásában is. Nyíriné Kis Judit elmondása szerint a betétek továbbra is népszerűek: a kategórián belül az elmúlt időszakban az úgynevezett portfólió kombinált betéti konstrukció felfutása emelhető ki. A másik jól megfigyelhető tendencia, hogy  a kiszámítható kamatfeltételeket biztosító kötvényeket is egyre többen keresik.

 

Ha deviza megtakarítások befektetéséről van szó, mindig felmerül, hogy a hazai befektetési lehetőségek mennyire versenyképesek a külföldi alternatívákkal.Nyíriné Kis Judit  szerint a megtakarítási és befektetési szolgáltatások terén Magyarország kezd felzárkózni a fejlett nyugati országokhoz. A pénzpiaci kamatszintet tekintve az eurózóna és az USA hazánknál jelentősen alacsonyabb betéti kamatokat nyújt, a távol-keleten viszont találhatók a hazaihoz hasonló, vagy akár magasabb kamatszinteken betétet gyűjtő országok is. A pénzpiaci, illetve állampapír-piaci kamatszint azonban tükrözi az adott ország kockázati felárát, amellyel a befektetőnek érdemes tisztában lenni.

Kövessen minket a Facebookon is!