Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. december 2. 05:46 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken hajnalban a nyugati, északnyugati országrészben a megélénkülő déli, délkeleti szél hatására már nagyobb területen is felszakad a ködfelhő, máshol még marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként ködös idő gyenge légmozgással. +1 és -4°C közé csökken a hőmérséklet. Napközben a Dunántúl nagy részén felszakad a ködfelhő, főként délnyugaton a Nap is kisüt, az északi és keleti megyékben viszont még borongós, párás marad az idő. Délutántól északon és keleten kisebb eső, ónoseső is kialakulhat. A Dunántúlon, estétől a déli országrészben is többfelé megélénkül, délnyugaton helyenként megerősödik a déli, délnyugati szél. A maximumok az ország délnyugati harmadán 6 és 11, máshol még -1 és +5°C között alakulnak.

Szombatra virradóra nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz felettünk az ég, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Helyenként előfordulhat kisebb eső, ónoseső. Északon többfelé képződik köd. Gyenge, délen mérsékelt lesz a légmozgás, -3 és +4°C közötti minimumokra van kilátás északról dél felé haladva növekvő értékekkel.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken melegfronti hatásra számíthatunk, amely az arra érzékenyeknél fáradékonyságot, kialvatlanságot, fejfájást okozhat. Az északi és a keleti tájakon még folytatódik a többnyire borult, párás idő, mely továbbra is sokakra gyakorol erősen lehangoló hatást, a fényhiány miatt rossz kedélyállapot, depressziós tünetek is jelentkezhetnek. Nyugaton viszont hosszú idő után egyre nagyobb területen bukkan elő a nap, és az ott élők a napsütés kedvező élettani hatásaira is számíthatnak. A Dunántúlon a megélénkülő szél az ízületi fájdalmakat is felerősítheti. A folyadék megfelelő pótlásával, vitamindús kiegyensúlyozott táplálkozással enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket.

Közlekedésmeterológia

Pénteken hajnalban még több helyen, napközben inkább már csak északon és keleten nehezítheti köd a közlekedést. Főként késő délutántól az északkeleti megyékben ónoseső is kialakulhat, melynek következtében az arrafelé közlekedőknek síkos, csúszós útszakaszokra is fel kell készülniük. A Dunántúlon a megélénkülő szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Aki még nem tette meg, mindenképp szerelje fel a téli gumiját. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Kövessen minket a Facebookon is!