Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. december 14. 14:38

Békés, biztonságos Karácsony! Közeleg a szeretet ünnepe!

Békés, biztonságos Karácsony! Közeleg a szeretet ünnepe!
A keresztény világ legnagyobb ünnepére készülődik az ország. Sajnos nem csak a jóérzésű, szeretetteljes emberek pulzusa ver szaporábban, hanem a szeretet vámszedőié is.

Pénzünket, pénztárcánkat úgy helyezzük el, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne lássák. Ha elő kell vennünk, akkor legyen mindig a szemünk előtt, vagy közvetlenül a kezünknél. Érezzük, lássuk pénzünket, pénztárcánkat. Ha lehet, ne egyedül vásároljunk. Amennyiben a lehetőségünk megengedi a nagyobb bevásárló központokban fizessünk hitelkártyával! Tervezzük meg még otthon, hogy szeretteinknek milyen összegért fogunk vásárolni, és csak a szükséges pénzt vigyük magunkkal!

Már jól ismerjük a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszereit, ezért ne essünk bele ósdi, elavult csapdáikba!

A karácsonyi bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata. Ezzel nem is volna baj, de mindig gondoljunk arra, hogy a gépkocsiban hagyott - akár egy üres - táska miatt is feltörhetik azt.

Tudjuk jól, hogy a gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a gépkocsink rongálásos feltörését oly módon, hogy abban látható helyen semmilyen értéket nem hagyunk. Ne essünk abba gyakori hibába, hogy a dobozban, vagy a táskában úgy sincs semmi!

Ne restelljünk egy nagy értékű tárgy megvétele után - pl. televízió - vásárlásunkat megszakítva hazavinni azt, vagy maradjon valaki az értékeink mellett!

Hitelkártyánkat is veszély fenyegetheti!

Ma már természetes a bank automaták használata, a hitelkártyával való pénzfelvétel, fizetés! Sajnos erre a bűnözők is felfigyeltek figyelhetik mozgásunkat, elvehetik értékeinket!

Megelőzhető az ilyen bűncselekmény-fajta elkövetése is.

Ne éjjel vegyünk fel pénzt az automatákból!

Ne egyedül tegyük ezt, csak ha mindenképpen szükséges!

Napközben is úgy vegyünk fel pénzt, hogy az automata mellett senki idegen ne tartózkodjon, inkább várjunk egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a PIN kódunkat illetéktelen személy ne lássa meg!

Fizetéskor törekedjünk arra, hogy a bankkártyának ne kerüljön ki látóterünkből, ne legyen lehetőség arra, hogy annak adatait speciális eszközzel lemásolják, és később visszaéljenek vele!

Előzzük meg a lakásbetöréseket!

A karácsonyi nagybevásárlások során új szokásként alakul ki az úgynevezett "családi bevásárlás". A családi bevásárló körutak során a megszokott mértéken felüli időtartamban marad őrizetlenül otthonunk. A lakásbetörések magas száma indokolja, hogy a lakásunkat, családi házunkat ne hagyjuk őrizetlenül.

Több olyan "apró" lehetőségünk is van, amelyekkel érdemes élni:

Kérjük meg a szomszédainkat, hogy figyeljenek otthonunkra!

Hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy a Tv-t, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak "elszaladtunk a közelbe"!

Legalább egy helyiségben hagyjuk égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki!

Természetesen, ha rendelkezünk jelző- és riasztórendszerrel, azt még kis időre is kapcsoljuk be! Ellenőrizzük annak működőképességét!

Ne feledjük, hogy az alkalom szüli a tolvajt!

Erre példa, hogy Karácsony Szenteste, amikor a hívők az éjféli misére térnek be a templomba, megnövekszik a lakásbetörések száma ebben az időpontban. Ezt a körülményt is vegyük figyelembe, amikor takarékossági okból lekapcsoljuk a villanyt!

Előzzük meg közösen a bűncselekményeket!

Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzunk, figyeljünk magunkra és embertársainkra!

BOLDOG, BIZTONSÁGOS KARÁCSONYT KÍVÁNUNK!

Kövessen minket a Facebookon is!