Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. december 29. 12:38

Segít küzdelmeinkben a hit ereje

Segít küzdelmeinkben a hit ereje
Az egyházi és a közigazgatási megyehatár csaknem egybeesik. S bár egészen más a feladat, egy valami bizonyosan közös a megye és az egyházmegye vezetésében, ez pedig az itt élők sorsát jobbra fordító szándék – állítja Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, hozzátéve: a partnerség nem csak a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyével, hanem valamennyi egyházzal való kapcsolatot jellemzi. Mi több, az európai kereszténységből táplálkozó közös kultúra, erkölcsi és szellemi alapvetés a hívők és nem hívők között is hidat épít.

 

– Létkérdés – fogalmaz az elnök –, hogy testi, lelki, szellemi értelemben is segíteni tudja egymást minden jóakaratú ember, hogy az egyházmegye és a közigazgatási megye vezetői megértsék a másik szándékát és munkáját, és minden lehetséges eszközzel támogassák azt.  

Ennek egyik megnyilvánulási formája a különböző egyházaknak nyújtott segítség a civil támogatási keretekből, hitéletük jó minőségben való fenntartásához. Amennyiben pedig a későbbiekben területfejlesztési feladatokat lát el a megye, az együttműködés és együttgondolkodás színterei tovább szélesednek. Ennek során számos nagy értékű, történelmi jelentőségű egyházi ingatlan felújításában, turisztikai célú fejlesztésekben teljesedhet ki a megye és az egyházmegye együttgondolkodása. Jó példa erre a Magyar Zarándokút: első, átfogó projektjének előkészületei – a megyei önkormányzat szerepvállalásával – már elkészültek.

A közgyűlés októberben hozott döntése értelmében öt évre szóló szerződés született arról, hogy a gyermekotthonokat, az utógondozói ellátást, valamint az ideiglenes hatályú elhelyezést biztosító befogadó otthonokat a jövő évtől a Szeged–Csanádi Egyházmegye fenntartásában lévő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény működteti Bács-Kiskun megyében. A változás Bányai Gábor szerint azért is üdvözlendő, mert feltételezhető, hogy az egyház által nyújtott plusz szellemi adalék megvédheti ezeket a nehéz sorsú gyermekeket a társadalom és önmaguk hibáitól. – Őszintén remélem – mondja –, hogy az Anyaszentegyház jó anyja és jó apja lesz a szerencsétlen sorsú, elhagyott, rászorult gyerekeknek.

Bányai Gábor nyíltan vallja, hogy maga is sok erőt merít hitéből, Isten szeretetéből. Mint mondja, nagyon nehéz lenne a rengeteg gondot, problémát a megélt és megtapasztalt hit, illetve az egyházi közösséghez való tartozás tudata nélkül elviselni.

– Jánoshalmán, ahol élek – mint afféle kisvárosban – a vallásosság és annak gyakorlati külsőségei még nyilvánvalóbbak, mint egy nagyvárosban. Ezzel együtt az odafigyelés és a védelem is erősebb. Mérhetetlenül sokat ad nekem ezért az egyházközségben való munka, a családi és egyéni részvételek, az istentiszteleteken való rendszeres találkozások élménye. 

Kövessen minket a Facebookon is!