Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. február 1. 09:19

Figyelem! Kihűlés veszély!-Figyeljünk embertársainkra

Képgaléria
Figyelem! Kihűlés veszély!-Figyeljünk embertársainkra
A hirtelen beköszöntő hideg kemény próba elé állítja az utcán élőket és a tüzelő nélkül, lakásukban egyedül élő idős embereket. A zord idő beálltával veszélybe kerülnek a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élők. Figyeljenek oda rájuk, működjenek együtt a rendőrséggel, a polgárőrséggel, karitatív szervezetekkel! Kérjük, fordítsanak figyelmet az egyedül élő időseket és a hajléktalanokat közvetlen veszélyeztető kihűléses halálesetek megelőzésére, tekintettel arra, hogy az elkövetkezendő napokban és hetekben zord, hi-deg, csapadékos időjárás várható.

A rendőrség minden évben október 15. és március 31. közötti időszakban kiemelt figyelmet fordít a közterületeken élő hajléktalan személyeket fenyegető veszélyhelyzetekre, azok elhárí-tására.

A kihűlés megelőzése érdekében a szolgálatot teljesítő rendőr haladéktalanul gondoskodik a sérült, illetve a krízishelyzetben lévő hajléktalan mentővel történő elszállíttatásáról, továbbá felvilágosítást ad a karitatív szervezetek szolgáltatásairól a hajléktalan számára, amennyiben az ilyen kérdéssel fordul hozzá.
Szükség esetén a hajléktalan személy fizikai állapotának ellenőrzését követően a szolgálatot teljesítő rendőr a rendőrség ügyeletén keresztül értesíti a területileg illetékes regionális disz-pécserszolgálatot, amennyiben a krízishelyzetben lévő hajléktalan nem ismeri a környéket, készpénzzel nem rendelkezik, vagy a tömegközlekedési eszköz igénybevételével veszélyez-tetné a közegészséget.
A hajléktalanok mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a lakásukban, házukban – bármilyen okból – fűteni nem tudó, főleg egyedül élő, idős emberekre is. Tüzelő nélkül, hideg lakásban túlélési esélyeik csökkennek.
Védelmük érdekében a rendőrség a jelzőrendszer részeként a társszervekkel – mentőszolgála-tok, katasztrófavédelem, a megyei és települési önkormányzatok, polgárőrség - közösen fel-használ minden rendelkezésére álló eszközt és együttműködik a közszolgáltatást végző szer-vekkel és a civil szervezetekkel.
Az állami intézményeken, a civil szervezeteken túl az egyes állampolgároknak is nagy szere-pük lehet abban, hogy a további halálesetek megelőzhetőek legyenek. Így mindenki aktívan segítséget nyújthat, ha hideg idő beköszöntével az eddigieknél jobban figyel a környezetében élőkre, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre és az utcára szorult hajlék-talanokra.

Tegyenek bejelentést azokban az esetekben, amikor távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, életjelet semmilyen formában nem adnak magukról, amikor ismerten otthon tartózkodó szomszédjuknál nem észlelnek életvitelszerű mozgást.

Kérünk mindenkit, kísérjék figyelemmel „hogy füstöl-e a kémény a lakott házak tete-jén” mert több alkalommal fűtetlen lakásokban, házakban hűltek ki emberek!

Kérjük, hogy mennyiben tudnak olyan emberről, akit akármilyen okból kihűlés veszé-lyeztethet, tárcsázzák az ingyenesen hívható 107-es, vagy a 112-es telefonszámokat, illet-ve jelezzenek a lakóhely szerint illetékes önkormányzatnak!
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház