Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. február 22. 18:52

Királyi főszakács: szeretet bográcsban fő a finom étel

Királyi főszakács: szeretet bográcsban fő a finom étel
Két hete tart Kecskemét főtérén ingyen étkeztetés, mely Szabadszállási Mihály a Mega-Sped Kft ügyvezető igazgatójának, Jánosi Sándor a Fókusz Takarék régió vezetőjének, Nagyapáti Lajos a Nagyapáti Transz Kft ügyvezető igazgatójának, és Tóth Gábor a Formont Autóház ügyvezető igazgatójának segítségével valósulhatott meg. De azt sokan nem tudják, hogy a nap, mint nap közel 500 adag ételt ki készíti el. Most lerántjuk a leplet! Bojtor Tiborral, királyi főszakáccsal beszélgettünk.

Németországban a Manfred főhercegség, királyi szigetén szolgáltam 6 évet. Innen származik a királyi főszakács kitüntetésem is, melyet kiváló munkámért kaptam 1989-ben a főhercegi családtól. A hercegi rezidencia mellett dolgoztam a müncheni sörfesztiválokon is, melyet a család szervez meg minden évben. - mesélt életéről a főtér szakácsa Bojtor Tibor.

Hazatérésem után – folytatta beszámolóját - megalapítottuk a Királyi Szakácsok Egyesületét, és az azonos néven futó versenyt is. Nagyszakácsiban rendezi meg a klub minden évben, ami egy komoly díjazású, színvonalas verseny.

Kiskunfélegyházán székel az Amatőr Királyi Szakács Klub, mely most is jelen van a főtéri étkeztetéseknél. Nemcsak Magyarországon, hanem a Vajdaságban, Romániában és Kárpátalján is szerveznek jótékonysági megmozdulásokat. Legutóbb kiskunfélegyházi hajléktalanok ellátásában segítettek forró tea, és zsíros kenyér készítéssel. Az egyesület 32 amatőr szakács családból áll, akik a hagyományos ételek ízét szeretnék átadni a fiataloknak. Az egyesület 2008-ban bekerült a Guinness Rekodrdok könyvébe is a 12 ezer adag gulyásleves és 2011. júniusában egy nap, egy edényben 10470 darab töltött káposzta elkészítésével. – tudta meg lapunk.
Nagyszeretettel csináljuk ezt. Próbáljuk ugyan olyan minőségben elkészíteni az itt felszolgált ételt, mintha egy jó nevű csárdában, vagy étteremben főznék. Mind tudjuk nem mindenki okozható, nem mindenki tehet róla, hogy ebbe az életbe, ilyen sorsra került. Vannak olyan személyek, akik félre-félrebillentek, és nehéz lenne újra talpra állniuk. Nehéz visszatérni abba az életbe, amiből kiszakadtak. De jól esik nekik egy tál melegétel, egy kis humorizálás, baráti beszélgetés. Eleinte nehéz volt őket kezelni, mert általában van nekik valami lelki problémájuk, sérelmük. Először össze kell velük ismerkedni. De ennek ellenére jövünk, és szeretünk itt lenni a kollégáimmal. - fogalmazta meg Bojtor Tibor, amikor a főtéri étkezésről kérdeztük.

A királyi főszakács azt is elmondta, hogy az alapanyagok nagy részét az akcióban résztvevő kecskeméti vállalkozók adják, minden nap.

A rendezvénysorozatnak Kecskemét főtere, és a fehér, fűtött sátor még egy hétig ad otthont, ahol nagyszeretettel várják Kecskemét szegényeit.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház