Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. március 6. 10:40

Változott az állattartásra vonatkozó szabályok-tájékoztatás

Változott az állattartásra vonatkozó szabályok-tájékoztatás
2012-ben változtak az állattartásra vonatkozó szabályok. Ezekről adott hírt a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Tilos az állat küllemének megváltoztatása

A január elsején életbe lépett új Ávt. tiltja az állat küllemének megváltoztatása érdekében történő sebészeti beavatkozást, vagyis a fül- és farokvágás is tilos. Ezek ma még a fajtajelleg megtartása végett engedélyezettek, noha Európa számos országában már évekkel ezelőtt betiltották (és a kiállításokon sem nézik jó szemmel a kurtított kutyákat).

Az Állatvédelmi törvény a kutyák és macskák élelmezési, valamit prémtermelési céllal történő megölésének tiltásán felül már a felhasználást is tiltja.

 

Veszélyes, ha embert harapott

A módosított törvény szerint egy kutya nem minősíthető a fajtája alapján veszélyes ebnek. Csak egyedi elbírálás alapján lehet veszélyesnek minősíteni ebet, ha az már fizikai sérülést okozott (értsd: embert harapott), vagy ha az eb fizikai vagy pszichológiai állapota alapján feltételezhető, hogy az embernek fizikai sérülést okozhat.

A kutya viselkedését az állatvédelmi hatóság által javasolt, „ebek viselkedésének megítélésében jártas" szakértő bírálja el. (Ezeknek a szakértőknek a listája elvileg majd a netre is felkerül.)

Veszélyes kutyákat kizárólag állatvédelmi hatóság által kiadott engedéllyel, ivartalanítva és elektronikus azonosítóval (mikrochippel) ellátva lehet tartani. Tilos továbbá bármilyen verse-nyeztetésük, az őrző-védőzés, valamint az országba való behozataluk és kivitelük.

 

Olcsóbb chip és országos nyilvántartás

Az új Ávt. előírja, hogy a chipezett állatok és gazdáik adatait mostantól kötelező egy országos adatbázisban nyilvántartani. Az itt szükséges regisztráció az állatorvos kötelezettsége. A chipezésért és a regisztrációért maximum 3500 forintot kérhet az állatorvos, így lényegesen olcsóbb lett, ugyanis az egész procedúra eddig (chip+beültetés+regisztráció) 6000 forint körül volt.

Ebösszeírás és ebadó

Az ebadó bevezetéséről az önkormányzatok dönthetnek. Az ebadó, vagyis ebrendészeti hozzájárulás összegét a tartás célja, a tartási hely mérete és állatjóléti jellemzői, az egy helyen tartott ebek száma, valamint a tulajdonos szociális helyzete alapján szabják ki. Évente legfeljebb 6000 forint lehet, veszélyes kutyák esetében, pedig max. 20.000 forint.

Mentesülnek az ebadó alól :

- a magyar fajták (puli, pumi, mudi, kuvasz, komondor, rövid szőrű és drótos magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó) - amennyiben törzskönyvvel rendelkeznek (!),

- a speciális feladatot ellátó kutyák (mentő-, segítő- és szolgálati kutyák),

- az ivartalanított ebek (kivéve a veszélyes kutyákat)

- a menhelyen élő, valamint az állatmenhelyről, ebrendészeti telepről vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.

A beszedett összeget teljes egészében az ivartalanítás támogatására, a menhelyek és gyepmesteri telepek fenntartására, az állatvédők támogatására, valamint egyéb állatjóléti és közegész-ségügyi feladatokra kell fordítani. Az önkormányzatoknak az ebadó beszedése mellett háromévente legalább egyszer ebösszeírást is kell tartaniuk.

Kövessen minket a Facebookon is!