Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. március 6. 20:07

Hologramvarázslattal indult a Schöffer centenárium Kalocsán

Képgaléria
Hologramvarázslattal indult a Schöffer centenárium Kalocsán
A fény, a mozgás és a színek keltenek életre egy sajátságos teret a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjtemény idei első tárlatán, mellyel hétfőn megnyílt az idei, különleges Schöffer-év.

A sepsiszentgyörgyi születésű, ma már nemzetközileg ismert és elismert Mattis-Teutsch Waldemar művész és holográfus A fény művészete című tárlatával nyitotta meg idei évadját a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjtemény, mely idén névadója Nicolas Schöffer születésének századik, halálának huszadik évfordulóját ünnepli.

A kettős évfordulóra való tekintettel idén több olyan rendezvénnyel is jelentkezik a gyűjtemény, mely ráirányítja a figyelmet a város méltán híres képzőművészére.

A kiállítás megnyitón részt vevő művészeket és művészetkedvelőket elsőként Török Ferenc, Kalocsa város polgármestere köszöntötte.

– Fontos, hogy a Schöfferi hagyaték bemutatásával, illetve a gyűjteménybe szervezett tárlatokkal is teret és lehetőséget adjunk ebben a házban minden olyan újdonságnak, ami a 21. század képzőművészetét reprezentálja – mondta beszédében Török Ferenc. Majd hozzátette: az igazi boldogság az lenne, ha ez a tárlat és a város szülöttjének művészete a fiatalok körében is ismertté válna.

Tőle a gyűjtemény igazgatója Tamás Eszter vette át a szót, aki a művész bemutatása mellett a holográfiáról, mint művészeti ágról is beszélt.

– A fény, a tükröződés, a transzparencia és a színek változásának jelensége Nicolas Schöffert is foglalkoztatta. Ő is vallotta, hogy a fény vezérelt használata a modern művészetben az egyik legrugalmasabb és az egyik legsokoldalúbb olyan művészeti forma, melynek alapvető célja, hogy összekapcsolja, egybeolvassza a műtárgyakat és azok környezetét – hangzott el Tamás Eszter prezentálásában.

A megnyitón az is kiderült, hogy a neves erdélyi Mattis Teutsch képzőművész dinasztia harmadik generációs sarja Mattis-Teutsch Waldemart a művészetnek soha nem a kézműves jellege vagy a technikája érdekelte, hanem az hogy el tudja érni a hatást, melyet kigondolt.

Az ecsetet korán lézersugárra cserélte a művész. Színes, lendületes alkotásainak, lüktető színforrásainak köszönhetően, a fény, a mozgás és a színek egy sajátságos teret keltenek életre a Nicolas Schöffer Gyűjtemény belső termében is.

 

A tárlat április 8-ig látogatható. A gyűjtemény következő nagyszabású programja pedig a II. Francia Napok lesz április 12-13-án.

 

A holográfia a látvány rögzítésének egy forradalmian új módját teremtette meg. A technológia lényege, hogy két lézersugár találkozásánál meg jelenik egy tridimenzionális kép, mely ugyan kétdimenziós, de a térhatás képzetét kelti.

 

Mattis-Teutsch Waldemar

1950. május 20-án született Sepsiszentgyörgyön. 1971-1975 között a bukaresti „ N Grigorescu” Képzőművészeti Főiskola festészeti szakán tanult.

Brassóban felépített egy saját célokra használható holográfia labort. 2003-ban elnyerte az Shearwarer foundation 2003. évi holográfia díját. Tagja a romániai és bajor képzőművészeti szövetségnek.

Kövessen minket a Facebookon is!