Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. március 12. 13:17

Jelentős támogatás a munkahelyteremtőknek

Jelentős támogatás a munkahelyteremtőknek
A mai nehéz gazdasági helyzetben külön öröm egy olyan rendezvényt köszönteni, mint ez a mai, amelyen a tisztelt előadóink arról beszélnek, hogy hogyan lehet napjainkban munkahelyeket teremteni és megtartani, milyen támogatások állnak ehhez a munkáltatók rendelkezésére – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Sipos Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára a napokban, a megyei munkaügyi központtal közösen rendezett Munkáltatói Fórum résztvevőinek.

 

A munkaerő-piaci helyzetről, valamint a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről tartott tájékoztatást a cégek munkaügyi szakembereinek dr. Tyavoda Andrea, a megyei munkaügyi központ kecskeméti kirendeltségének és szolgáltató központjának vezetője. Egyebek mellett elhangzott, hogy a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, mérséklődött januárban a kecskeméti körzetben nyilvántartott munkanélküliek száma. Ám elszomorítóan magas a munkát kereső pályakezdők aránya, akik sok esetben azért nem tudnak elhelyezkedni, mert nyelvvizsga híján nem érvényesíthető a diplomájuk.

A statisztikai adatok elemzés mellett, a neves szakember felhívta a munkáltatók figyelmét arra is, hogy sokan nem tesznek eleget bejelentési kötelezettségeiknek, ami az üres álláshelyeiket illeti. Ezzel nem csak a munkaügyi központ munkaközvetítői tevékenységét hátráltatják, hanem azt is, hogy célirányosan keressenek számukra hiányzó szakembereket a kecskeméti kirendeltség munkatársai.

A megyeszékhelyen és térségében jelenleg 28 ezer vállalkozást tartanak számon, ezek nagy része (18 ezer) egyéni vállalkozás. A megszűnés, a csőd, a szüneteltetés ez utóbbiakra volt jellemző az elmúlt időszakban, ami az új támogatási rendszerekkel, munkahelyteremtő pályázatokkal remélhetően megállítható. Ezekről a mikró-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett pályázati lehetőségekről, a munkahelyteremtő beruházások támogatásának részleteiről tartott előadást a fórum résztvevőinek Szilágyiné Dér Nóra, a munkaügyi központ munkatársa (telefon: 76/486-588/205-ös mellék). Egyébként az alaptámogatás csaknem másfélmillió forint  lehet új munkahelyenként. S ezt további százezrekkel növelhetik, ha hátrányos helyzetű kistérségről van szó, illetve ha kiközvetített álláskeresőt foglalkoztatnak. Erre a célra országos szinten 10 milliárd forintos keretet különítettek el, s a támogatásra március 30-áig lehet pályázni.

A hátrányos helyzetűek foglalkoztatásának javítását szolgáló TÁMOP programról Szegfű Rita projektvezető, a munkaügyi ellenőrzés idei változásairól dr. Borics Attila András adott részletes információkat a tanácskozáson, míg a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztő tevékenységéről Nyerges Tibor tájékoztatta a sok hasznos tudnivalót kínáló fórum résztvevőit.  

Kövessen minket a Facebookon is!