Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. március 15. 09:19 | Szerző/forrás: kormany.hu, MTI

Sosem voltunk távol Európától

Képgaléria
Sosem voltunk távol Európától
Az Országház Kupolacsarnokában összegyűlt tudósok és művészek képviselte tudás, szépség és siker bizonyítják, hogy sosem voltunk távol Európától, így visszatalálnunk sem kell oda - jelentette ki az államfő szerdán, a nemzeti ünnep alkalmából tartott díjátadáson.

Schmitt Pál köztársaság elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnök adta át nemzeti ünnepünk alkalmából a Széchenyi- és Kossuth-díjakat, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Középkeresztje a csillaggal és Középkeresztje állami kitüntetéseket.

A díjazottakat méltatva a köztársasági elnök hangsúlyozta: a magyarok számára a tavasz nemcsak a természetet ébreszti fel, hanem jogos nemzeti önérzetüket is, hiszen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszta, őszinte lelkesedése minden évben megerősíti reménységüket és önbizalmukat.

Mint emlékeztetett, az UNESCO döntése értelmében a 2012-es esztendőt a száz éve született Szentágothai János életművének szenteljük: "az ő eredményessége és gazdag személyisége mindenestül azt üzeni nekünk, hogy csak a jelenben érdemes keresni a nagyság titkát" - méltatta a neves tudós alakját.

Schmitt Pál azonban kiemelte, hogy az előttünk járók nagy örökséghez kapcsolják a magyarságot, de a tegnapi dicsőséghez a ma élők csak új sikerekkel lehetnek méltók: "az áprilisi törvényekhez a sorsunkat megújító új törvényekkel, egykori tudósaink nagyságához új, korszerű eredményekkel" - fűzte hozzá.

Az államfő felidézte: a rendszerváltás idején sokan keresték az utat Európába. Viták folytak róla, hogy a magyarságnak miként kellene oda visszatalálnia, azóta ráébredtünk azonban, hogy sosem voltunk távol: hagyomány és értékrend, művészet és tudomány köt minket szorosan Európához - hangsúlyozta.

"Itt és most az Országház kupolacsarnokában összesűrűsödő tudás, szépség és siker európaiságunk legékesebb bizonyítéka. Bárkinek, aki kételkedik bennünk, önöket és az önök mögött álló műhelyeket, a magyar kulturális, kutatói, gazdasági és társadalmi élet legjavát hozzuk fel élő bizonyságul" - fordult a kitüntetettekhez Schmitt Pál.

Szentágothai professzor példájára utalva a köztársasági elnök rámutatott: a kutatás, a gondolkodás magányos küldetése mellett tanítani és képviselni is kell a tudósi minőséget, ahogy akadémiai elnöksége végeztével a neves kutató is vállalta a parlamenti képviselőséget, Pál apostol soraira emlékezve: "Aki pedig valami jót tehetne, de nem teszi, bűne annak".

"Az egész magyarság, a nemzet nevében köszönöm, hogy a sok ezernyi döntési pillanatban tették a jót, tették, amit kellett", hogy munkájukkal, jelenlétükkel egy értékrendnek - az igényességnek, a szépségnek, a méltóságnak, az emberi igazságnak - a képviselői - szólt Schmitt Pál a díjazottakhoz.

A kitüntetettek listája a csatolt dokumentumban olvasható.

A kitüntetettekről készített fotók március 15-én délelőtt elérhetőek lesznek a marcius15.kormany.hu oldalon.

Kövessen minket a Facebookon is!