Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 6. 15:04

Húsvét – fokozott rendőri ellenőrzés

Húsvét – fokozott rendőri ellenőrzés
Magyarországon a húsvéti hosszú hétvége az átlagosnál jóval nagyobb veszélyt rejt a közlekedők részére. Ezekben a napokban a közúti forgalom sűrűsége a többszörösére nő, s a veszély még tovább fokozódik, amennyiben a megszokottnál lassúbb haladást lehetővé tévő zsúfolt utakon egyes járművezetők elveszítik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalás sajnos gyakran vezet közlekedési balesethez, amelynek a kimenetele előre soha nem jósolható meg. Súlyos sérülés, vagy közúti tragédia már alacsony haladási sebesség mellett is megtörténhet.

A húsvéti közlekedésnek ugyanakkor van egy másik, „speciális” veszélyforrása, az ittas járművezetések magas száma. A tradicionális locsolkodási események mellett a rokoni és baráti találkozók gyakran járnak együtt szeszesital fogyasztással. Ennek hatása sajnos a közúti közlekedésre is kiterjed, ugyanis ilyenkor az átla-gosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy tévhitből szeszesital fogyasztást követően járművet vezetnek.
Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet úgy is emlegetnek, hogy „a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az ittas vezetés veszélyességét tovább fokozza, hogy az ittas vezetők többsége általában a megengedett sebességet is túllépi.
Szakértői becslések szerint az EU útjain közlekedő járművezetők mintegy 2-3 %-a ittasan vesz részt a közúti forgalomban, s a közlekedési balesetben életüket vesztett járművezetők halálát 30-40 %-ban az alkoholos befolyásoltság okozza. Az ittas vezetés visszaszorításával a közúti tragédiák kb. 25 %-a lenne megelőzhető, ami évente mintegy 9-10 000 ember életének megmentését jelentené a közösség tagállamaiban.
Az ittas járművezetés Magyarországon is egyike a prio-ritást élvező közlekedésbiztonsági feladatoknak. Az elmúlt években a közlekedők már megszokhatták, hogy Húsvét idején a közutak mentén több rendőrt lehet látni. Így lesz ez idén is, hiszen 2012. április 09-étől kezdődően a Rendőrség az ország teljes területén fokozott közúti ellenőrzéseket tart.
Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas járművezetők kiszű-résére irányulnak. A helyenként demonstratív jellegű rendőri közterületi jelenlét alapvető cél-ja nem más, mint a közlekedés biztonságának, valamint a közlekedők biztonságérzetének nö-velése. Az ellenőrzés során az ittas vezetés mellett a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát is ellenőrzik.

Az ittas járművezetők kiszűrésére a rendőrség első sorban a rendszeresített légalkohol mé-rő eszközöket alkalmazza. Tekintettel arra, hogy az ittas gépjárművezetők általában kerülik a főútvonalakat, ill. a gyorsforgalmi utakat, s inkább többnyire a „kertek alatt” közlekednek, így a rendőri ellenőrzések a mellékútvonalakra is kiterjednek. Az ellenőrzések a kétkerekű járművek vezetőit is érintik, hiszen a kerékpárosok és segédmotor kerékpárosok körében az ittas vezetők aránya különösen magas.
Kérjük a járművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során tanúsítsanak önmérsékletet, s szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban. A csoportok részére megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt, s épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait. Aki nem kerülheti el a szeszesital fogyasztást, az szerezzen be légalkoholmérő készüléket, már 5000 forinttól kaphatók elektronikai áruházakban, és csak akkor induljanak el, ha az al-kohol hatása a készülék szerint is elmúlt. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalom-lassulások, torlódások esetén pedig legyenek türelmesek, s már előre számítsanak hosszabb utazási időre.

Végezetül egy jó tanács! A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital fo-gyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Kövessen minket a Facebookon is!