Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 6. 15:10

Közeleg a Húsvét! A bűnözők is készülnek, de Önök ne legyenek felkészületlenek!

Közeleg a Húsvét! A bűnözők is készülnek, de Önök ne legyenek felkészületlenek!
Az elmúlt évek során, Magyarországon átalakultak a Húsvéti szokások. Az ünnep miatt nagyobb bevásárlást csinálnak az emberek, sokan családi kirándulással köti össze a szabadnapokat. Ezekhez a változásokhoz a bűnözői szokások is igazodtak, a bevásárlás során figyelmetlenül tartott pénztárcák, az üzletközpontok zsúfolt parkolóiban álló gépkocsik, az üresen maradt lakások kerültek a bűnözők célkeresztjébe.

Annak érdekében, hogy az ünnep valóban ünnep le-gyen, azt ne árnyékolja be bűncselekmény, rendőrségi feljelentés, … fogadják meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait, melyeket az alábbiakban olvashatnak:

Bevásárlás során pénzünket úgy helyezzük el, hogy lehetőleg avatatlan szemek ne lássák. Ha mégis, akkor legyen mindig a szemünk előtt, vagy közvetlenül a ke-zünknél. Érezzük, lássuk pénzünket, pénztárcánkat. Ha lehet, ne egyedül vásárol-junk. Tervezzük meg még otthon, hogy milyen összegért fogunk vásárolni, és csak a szükséges pénzt vigyük magunkkal. Amennyiben a lehetőségünk megengedi a nagyobb bevásárló központokban fizessenek hitelkártyával!

Már jól ismerjük a zsebtolvajok lökdösődős, eltakarós módszereit, ezért ne essünk bele ósdi, elavult csapdáikba.

A bevásárlások során szinte elengedhetetlen eszköz a gépkocsi használata. Ennek kapcsán mindig gondoljunk arra, hogy a gépkocsiban hagyott - akár egy üres - táska miatt is feltörhetik azt.

Tudjuk jól, hogy a gépkocsit nem tudja mindenki biztonságosan tárolni, őrizni. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a gépkocsink rongálásos feltörését oly módon, hogy abban semmilyen értéket nem hagyunk. Ne essünk abba gyakori hi-bába, hogy a dobozban, vagy a táskában úgy sincs semmi!

 

 

 Ne adjunk esélyt a tolvajoknak!

Vigyázzunk, figyeljünk magunkra és embertársainkra!

 

Hitelkártyánkat is veszély fenyegetheti!

A pénzkiadó automaták, a hitelkártyák használata teljesen részévé vált életünknek, a vásárlási szokásainknak! Sajnos ezt a változást a bűnözők is követik, igyekeznek bankkártyánkat, PIN kódunkat megszerezni.

Megelőzhető az ilyen bűncselekmény-fajta elkövetése is.

Ne éjjel vegyünk fel pénzt az automatákból!

Ne egyedül tegyük ezt, csak ha mindenképpen szükséges!

Napközben vegyünk fel pénzt, úgy, hogy az automata mellett senki se tartózkodjon, inkább várjunk egy kicsit. Ez azért is fontos, hogy a kódszámunkat illetéktelen személy ne lássa meg.

Előzzük meg a lakásbetöréseket!

A húsvéti ünnepekhez kapcsolódó kirándulások következtében a megszokott mértéken felüli időtartamban maradnak őrizetlenül otthonok. A lakásbetörések magas száma indokolja, hogy a lakásunkat, családi házunkat ne hagyjuk őrizetlenül, felügyelet nél-kül.

Több olyan " apró " lehetőségünk is van, amellyel érdemes élni:

Kérjük meg a szomszédainkat, hogy figyeljenek otthonunkra.

Hagyjuk bekapcsolva a rádiót, vagy a Tv-t, azt a látszatot keltve, mintha lenne otthon valaki, vagy csak " elszaladtunk a közelbe ".

Legalább egy helyiségben hagyjuk égve a villanyt, mert ez is azt a látszatot kelti, hogy van otthon valaki.

Természetesen, ha rendelkezünk jelző- és riasztó-rendszerrel, úgy azt még kis időre is kapcsoljuk be. Ellenőrizzük annak működését.

ISKUN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁ

Figyeljünk értékeinkre!

Ne bűncselekmény miatt maradjon emlékezetes ez a Húsvét!

Kövessen minket a Facebookon is!