Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 26. 08:46 | Szerző/forrás: kormany.hu

Hamarosan megindulnak a hivatalos tárgyalások az IMF-fel

Képgaléria
Hamarosan megindulnak a hivatalos tárgyalások az IMF-fel
Az Orbán–Barroso-találkozó jelentős áttörést hozott, mérföldkőhöz érkeztünk, hamarosan megindulhatnak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy elővigyázatossági hitelkeretről, közölte Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter 2012. április 25-én.

Az egyes pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter azután tartott sajtóértekezletet Budapesten, hogy az Európai Bizottság bejelentette, készen áll arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a döntés pozitív hatása már most érezhető a piacokon. Mint fogalmazott: mind Magyarország, mind az unió, mind pedig a piacok nyertesei a döntésnek.

Emlékeztetett arra, hogy a tárgyalások nagyon messziről indultak, mostantól azonban „más sebességbe” kapcsoltak. Kiemelte, hogy az egyeztetéseken minden fél számára elfogadható, ésszerű kompromisszum született, amely nem sérti hazánk szuverenitását, illetve nem alkalmaz kettős mércét sem. Mindent elkövettek, hogy a vitás kérdéseket nemzeti érdekeink mentén alakítsák, és ez sikerült is elérni, mutatott rá Fellegi.

A tárca nélküli miniszter az Európai Bizottság és a kormány között folyó párbeszédről azt mondta, több vitás kérdésben is sikerült előrelépni, ugyanakkor a hamarosan kezdődő hivatalos tárgyalásokon ezek közül több még terítékre kerülhet. A kormánynak – fűzte hozzá – vannak olyan elvi állásfoglalásai, amelyeket akkor is hajlandó érvekkel megvédeni, ha az Európai Unió Bírósága elé kerülnek. Ilyen az adatvédelmi biztos ügye, illetve a bírák nyugdíjazását érintő kérdés is.

Fellegi Tamás hangsúlyozta, hogy a tárgyalások időtartamát egyelőre nem lehet megbecsülni, ám a gyakorlatban általában több hetes folyamat akár hosszabbra is nyúlhat a nyugtalan pénzügyi helyzet miatt.

Ugyancsak nem tudott konkrétumot mondani a hitelkeret nagyságával kapcsolatban, azt azonban világossá tette, hogy egy „elővigyázatossági pénzügyi csomagról” folynak majd a tárgyalások.

A miniszter az IMF lehetséges tárgyalási feltételeiről azt mondta, pontos elképzeléseik vannak azokról, ám a részletek mindenképp a tárgyalóasztalnál lesznek csak ismertek.

Kérdésre válaszolva Fellegi Tamás megjegyezte, hogy az egykulcsos adó is témája lehet majd a megbeszéléseknek, addig is a kormány elvi pozíciót képvisel az arányos adórendszerrel kapcsolatban. Hozzátette, a delegáció „bármit hajlandó nyitottan megtárgyalni”.

Kövessen minket a Facebookon is!