Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 26. 08:49

A kormányhivatal legújabb feladatköre – szabálysértési hatósági ügyintézés

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) alapján 2012. április 15. napjától az általános szabálysértési hatóság a községi, városi, megyei jogú városi, fővárosi kerületi jegyző helyett a fővárosi, megyei kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal).

A fővárosi és megyei kormányhivatalok mellett azonban a rendőrség is szabálysértési hatóság marad, többek között a közlekedési, lőfegyverekkel, egyesülési, gyülekezési joggal, határvédelemmel összefüggő ügyekben. A vámszabálysértések esetén az eljáró hatóság továbbra is Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az elzárással is büntethető szabálysértések esetén (pl. rendzavarás, garázdaság, ötvenezer forint értékhatár alatti lopás, sikkasztás, orgazdaság, vagy jogosulatlan vadászat) pedig az elkövetés helye szerinti helyi (városi) bíróság jár el.

 

A Szabs. tv.-ben meghatározott esetben szabálysértés észlelése esetén - amennyiben azt a Szabs. tv. külön említi - helyszíni bírságot szabhat ki a kormányhivatal arra felhatalmazott ügyintézője mellett a, Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv arra felhatalmazott ügyintézője,a közlekedési hatóság ellenőre,a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr,az erdővédelmi szolgálat tagja,a halászati őr ésa mezőőr is. Arendőrség a Szabs. tv-ben meghatározott feltételek esetén bármely szabálysértés miatt kiszabhat helyszíni bírságot.

 

A más szerv hatáskörébe nem tartozó szabálysértési eljárásra (pl. köztisztasági szabálysértés, fogyasztóvédelmi szabálysértések, koldulás, veszélyeztetés kutyával, tankötelezettség megszegése) - főszabályként - az a fővárosi és megyei kormányhivatal jogosult, ahol az elkövető lakóhelye található. A szabálysértési ügyintézés a 2012. évi XXXI. Törvény 2. számú melléklete alapján, nemcsak a fővárosban és megyeszékhelyeken működő kormányhivatalokban zajlik majd, hanem az ország 173 nagyobb településén is.Megyénkben összesen 11 településen az alábbi helyszíneken történik 2012. április 15. napjától a szabálysértési ügyek intézése.

Ezek:

Kecskeméten a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon, a Deák Ferenc tér 5. szám alatt.

Bácsalmáson a Munkaügyi Központban a Petőfi u. 46/B. szám alatt, Baján a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon az Árpád tér 7. szám alatt, Jánoshalmán az Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságon a  Dózsa Gy .u. 91. szám alatt,  Kalocsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat épületében a Szent István kir. u. 35. szám alatt, Kiskőrösön az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat épületében,  a Petőfi tér 3. szám alatt,  Kiskunfélegyházán a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv épületében, a Kossuth u. 1. szám alatt, Kiskunhalason az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv épületében, a Nagy Szeder u. 1. szám alatt, Kiskunmajsán a  Polgármesteri Hivatalban a Fő u. 82. szám alatt, Kunszentmiklóson a Munkaügyi Központban, a Rákóczi út 62/a. szám alatt, Tiszakécskén aPolgármesteri Hivatalban, Kőrösi út 2. szám alatt található.

 

Az eljárás során szükségessé váló helyszíni eljárási cselekményeket a kormányhivatalok munkatársai a helyszínen fogják végezni.

 

2012. április 15-e előtt elkövetett szabálysértéseket, illetve a folyamatban lévő szabálysértési eljárásokat és azok végrehajtását a korábban általános szabálysértési hatóságként eljáró illetékes jegyző folytatja le az 1999. évi LXIX. Törvény alapján.

Kövessen minket a Facebookon is!