Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. május 8. 13:12

BÁRON LÁSZLÓ EMLÉKNAP a Cifrapalotában

Képgaléria
BÁRON LÁSZLÓ EMLÉKNAP a Cifrapalotában
A Bács-Kiskun Megyei Múzeumi Szervezet Kecskeméti Képtára és Kiállítóhelye, a Ciróka Bábszínház és a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar szeretettel meghívja Önt és kedves családját, barátait a BÁRON LÁSZLÓ EMLÉKNAP 2012. május 12-én, szombaton 10–17 óra között sorra kerülő rendezvényeire a kecskeméti Cifrapalotába (6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.).

10.00 Bábelőadások (ingyenes) J

  • Az egérmenyasszonyA Ciróka Bábszínház előadása (szereplők: Bor Judit és Apró Ernő, tervezte: Grosschmid Erik, zene: Majoros Gyula, rendezte: Kiszely Ágnes)
  • Az aranyszőrű bárány  – A Ciróka Bábszínház előadása (előadja: Fülöp József)

11.00 Gyermekfoglalkozás J

  • Bábkészítés (4–12 éveseknek, a foglalkozás anyagköltsége 300 Ft, melyet a helyszínen kell befizetni, a foglalkozást vezeti Merinu Éva és a Tanítóképző Főiskola hallgatói)

11.00 Tárlatvezetés kicsiknek és nagyoknak egyaránt (ingyenes)

  • A május 13-án záruló Báron László-életműkiállítás közös megtekintése ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével

13.45 Hívogató J

  • Tóbiás, az óriásbáb köszönti a Cifrapalotába érkezőket(bábjátékos: Aszódi Nándor)

14.00 Köszöntő

  • Mák Kornél Kecskemét MJV alpolgármestere köszönti az emléknap részvevőit

14.05 Bábelőadások (ingyenes) J

  • A mezei nyúl és a sünA Tóth László Általános Iskola I. osztályos diákjainak bábelőadása (Messi Bábcsoport, felkészítő tanár: Mondokné Dusnoki Ildikó)
  • A kelekótya kiskakasA Kertvárosi Általános Iskola I. osztályos tanulóinak bábelőadása (Aranyos Kakasok Bábcsoport, felkészítő tanár: Szirtes Józsefné)
  • A három kismalacA Kertvárosi Általános Iskola I. osztályos tanulóinak bábelőadása (Aranyos Kakasok Bábcsoport, felkészítő tanár: Szirtes Józsefné)
  • Az öt testvérAz Izsáki Úti Óvoda Micimackó csoportos óvodásainak bábelőadása (felkészítő tanár: Forgó Gyöngyi)
  • Táncoló struccokSaskőiné Csortos Ibolya és Rendek Róbertné, a Katonatelepi Óvoda óvodapedagógusainak táncos bábelőadása

15.00 Filmvetítés (ingyenes)

  • Portréfilm Báron LászlórólBevezetőt mond Kriskó János főiskolai docens, a film szerkesztője

15.00 Gyermekfoglalkozás J

  • „Állatok farsangja” – Álarckészítés gyerekeknek (4–10 éveseknek, a foglalkozás anyagköltsége 300 Ft, melyet a helyszínen kell befizetni, a foglalkozást vezeti Merinu Éva, Bencsik Orsolya és a Tanítóképző Főiskola hallgatói)

15.50 Kulturális híradó (ingyenes)

  • Bemutatkozik a Báron Bábos Műhely (előadó: Kovács Hajnalka grafikusművész, mestertanár)

16.00 „Emeljünk táblát, s egyúttal kalapot” (ingyenes)

  • Beszélgetés Báron László életművéről – közös múltidézés és egy kis műelemzés hajdani Báron-tanítvány bábosokkal (dr. Csertő Aranka pszichológus; Kávainé Márton Anikó tanár és Gyergyádesz László dramaturg, népművelő) ifj. Gyergyádesz László művészettörténész vezetésével.

 

Információ:ifj. Gyergyádesz László (Tel.: 76/480-776, 30/287-2549; E-mail: [email protected])

 

2012. május 13-ig látható a Cifrapalota földszinti termeiben a 2011. december 8-án elhunyt Báron László báb- és képzőművész életmű-kiállítása. A Ciróka Bábegyüttes egykori alapítója igazi 20–21. századi alkotó volt, aki az őt foglalkoztató gondolatok formába öntésekor szívesen kalandozott a különböző műfajok között. Ezt a műfaji (bábok, bábtervek, szobrok, grafikák, festmények, zománcok) és tematikai (pl. Kecskemét, az állatok világa, Arlecchino) sokszínűséget igyekszünk megidézni a 110 kiállított alkotás, továbbá az archív fotók segítségével. De ez volt a célja a kiállítás alkalmából megjelent könyvnek, s ugyanez a tárlat zárásaként megrendezett emléknapnak is, melynek programjaira szeretettel várunk kicsit és nagyot egyaránt.

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!