Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. május 23. 08:45

Pincepörkölt rekordkísérletre készülnek Hajóson

Képgaléria
Pincepörkölt rekordkísérletre készülnek Hajóson
Két és fél mázsa hús, 125 kiló burgonya, 40 kiló hagyma, 30 kiló füstölt szalonna, 30 kiló paprika és 15 kiló paradicsom, közel 40 liter hajósi vörösborral „sváb vérrel” felöntve egyszerre még nem főtt pincepörkölt címén olyan óriásserpenyőben, amilyenben Hajóson készül majd, ahol pincepörkölt főzési rekordkísérletre készülnek az idei Orbán-Napi Borünnep keretében.

Az idei Orbán-napi Borünnep a gasztronómia terén is önálló szekciót alkot a háromnapos műsorrendben. A szórakoztató programok mellett ugyanis, nem csak kürtöskalács illat tejed majd a levegőben, hanem finom paprikás-hagymás szagok is összefuttatják az arra járók nyálát a szájukban ugyanis pincepörkölt rekordkísérletre készülnek a szervezők. Ennek keretében a kalocsai Németh József Venesz-díjas szakács főz majd egy hatalmas bográcsban annyi pincepörköltet, amennyit ez idáig egyszerre soha senki.
Ha nem is rekordkísérletre, pincepörkölt főzésre  nemrég Kovács Lázár séf is vállalkozott Hajóson, egy forgatás keretében, ezért őt is  megkérdeztük tapasztalatairól:
– A pincepörkölt mint olyan, nem volt ismeretlen vagy távoli fogalom számomra, mivel magam is főztem már és nekem is főztek ilyet az elmúlt évek során. Az viszont tény, hogy ez esetben is elmondható, ahány ház, annyi szokás. A TvPaprika forgatásán készítettem először igazi sváb recept alapján ezt az ételt, aminek például a kalocsai paprika jellege, de a bor mennyisége és hozzáadásának ideje is helyivé tette az íz világot – nyilatkozta megkeresésünkre Kovács Lázár.
Lázár azt is elmondta: Németh József kiváló szakács, aki képes is arra, hogy egy rekordkísérletnyi mennyiséget is isteni finomra főzzön, arról már nem is beszélve, hogy humora, jó kedélye nem csak az ételt, a jelenlévők hangulatát is finomam fűszerezheti majd.
A kísérlethez a mesterszakács még annyit hozzátett: Hajós és Németh József neve garancia a kísérlet sikerére. Hajrá Hajós! Hajrá Pincepörköltesek! – köszönt el Lázár.

Tőle Németh Józsefnek adtuk át a szót, aki elmondta: ismeretei szerint a pincepörkölt nevét a pincéknél megrendezett mulatságok miatt kapta, a pincemunkák energiát felemésztő munkái után rendezett mulatságok fejedelmi étele volt ez anno és az még ma is.
– A pincéknél rendszerint csak egy edény volt, így abban kellett mindent egyszerre megfőzni úgy, hogy jóízű és laktató egytálétel legyen. Ez eredendően egy tradicionális étel, amit Hajóson ma is több háznál készítenek, és ami minimum három fő alkotóelemből áll: marhalábszár, sertéscsülök, füstült szalonna. De kerül bele a fűszerek mellett hasábra vágott burgonya és bor is – vágott a dolgok közepébe a rekordra készülő szakács.
Németh Józseftől azt is megtudtuk, hogy pincepörkölt ilyen mennyiségben Magyarországon még nem készült. Két és fél mázsa hús, 125 kiló burgonya, 40 kiló hagyma, 30 kiló füstölt szalonna, 30 kiló paprika és 15 kiló paradicsom, közel 40 liter hajósi vörösborral „sváb vérrel” felöntve egyszerre még nem főtt pincepörkölt címén olyan óriásserpenyőben, amilyenben Hajóson készül majd.
A tájjellegű készételből 1500 adagot készít a mesterszakács, aki azt is elmondta, hogy lesz lehetőség a pörkölt kóstolására is a rendezvényen, ahol jelen lesz a rekordot hitelesítő hivatal is, mivel a szervezők egyik célja, hogy a főzéssel bekerüljenek a Magyarországi Rekorderek közé.

Kövessen minket a Facebookon is!