Július 29. hétfő, Flóra, Márta
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Napi Evangélium: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!\"
Hírek, események 2012. június 7. 09:35 | Szerző/forrás: katolikus.hu

Napi Evangélium: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!\"

Napi Evangélium: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből!"
Abban az időben: Egy írástudó megkérdezte Jézustól: „Melyik az első a parancsok közül?” Jézus így válaszolt: „Ez az első: Halld, Izrael! Az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr. Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből és minden erődből! A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Ezeknél nincs nagyobb parancsolat.” Az írástudó erre azt válaszolta: „Valóban, jól mondtad, Mester, hogy ő az Egyetlen, és hogy rajta kívül nincs más. És azt is, hogy őt teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből szeretni, embertársunkat pedig úgy szeretni, mint saját magunkat, többet ér minden égő- vagy véres áldozatnál.” Jézus az okos felelet hallatára megdicsérte az írástudót: „Nem jársz messze Isten országától.” Ezután több kérdést már nem mertek neki föltenni. Mk 12,28b-34

Elmélkedés:

Nagyon hasznos, ha látjuk a mai evangélium szövegösszefüggését. A gyilkos szőlőmunkásokról szóló példabeszéd, amit hétfőn olvastunk, kiváltotta a vallási vezetők ellenszenvét Jézus iránt, akik mindenáron bele akarnak kötni. Először előállnak az adófizetéssel, majd az asszony kitalált történetével, akit 7 testvér is feleségül vett (keddi és szerdai evangélium). Miután mindkettőre Jézus ügyesen megfelel, a mai rész szerint egy írástudó próbálkozik, és a legfontosabb parancsról kérdez. Jézus egyértelműen válaszolja hogy az Isten iránti és az embertársak iránti szeretet a legnagyobb törvény, s ezután, látva, hogy nem tudnak belekötni, már nem is mernek neki több kérdést feltenni. Jézus korában mindhárom kérdés nem csupán foglalkoztatta az embereket, hanem meg is osztotta az embereket, akik különbözően foglaltak állást, és más-más volt a véleményük. Jézus nem áll a szembenálló csoportok egyikéhez sem, hanem rávilágít arra, hogy magasabb szinten is lehet ezeket a kérdéseket nézni, amelyen már a lényeg kerül előtérbe. Szavaiból mi is megértjük, hogy végül is minden azon fordul, hogy megvan-e bennünk a készség szeretetre. El kell döntenünk, hogy mindenkivel vitatkozni akarunk vagy előre haladni a szeretet útján?
© Horváth István Sándor

Imádság:

Nem tudom, hogy milyen megpróbáltatások és nehézségek várnak ma rám, de azt tudom, hogy minden a Te akaratodból történik, Uram, s ez elég nekem. Kérlek, adj erőt, türelmet és alázatot, hogy a rám váró nehézségekkel szeretetedhez méltón nézhessek szembe, s így áldozatomat egyesíthessem Szent Fiad Krisztusi áldozatával.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház