Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. június 16. 18:44 | Szerző/forrás: kormany.hu

Orbán Viktor: le kell győznünk a \"bővítési fáradtságot\"

Képgaléria
Orbán Viktor: le kell győznünk a "bővítési fáradtságot"
Európa érdeke az, hogy legyőzze a sok uniós tagállamra jellemző \"bővítési fáradtságot\" - hangsúlyozta Orbán Viktor pénteken, miután Montenegró miniszterelnökével közös nyilatkozatot írt alá a magyar-montenegrói kiemelt partnerségről.

Orbán Viktor kijelentette, Magyarország úgy tekint Montenegróra, mint a méreténél messze nagyobb jelentőséggel bíró, a regionális stabilitásban nagy szerepet játszó országra.

A két ország miniszterelnöke örömtelinek nevezte a partnerségi kapcsolatok elmélyítését. Igor Lukšić úgy fogalmazott az aláírást követően: "bátorító és örömteli", hogy a magyar befektetők továbbra is lehetőséget látnak az ország gazdaságában, majd hozzátette, reméli, hogy az együttműködésről való párbeszéd folytatódni fog.

Orbán Viktor világossá tette, hogy hazánk önérdek nélkül támogatja Montenegró uniós csatlakozását, ahogyan támogatta korábban Szerbia vagy Horvátország csatlakozását is. A miniszterelnök kiemelte, kár tagadni, hogy egyre több uniós tagállamban "bővítési fáradtság" tapasztalható, ami - szögezte le - egyáltalán nem örömteli, hiszen a kontinens jövőjét nem ez szolgálja. "Elkötelezett, feltétel nélküli hívei vagyunk a bővítésnek" - fogalmazott.

A magyar kormányfő megjegyezte, hogy a csatlakozásra váró országok - köztük különösen Montenegró - elvégezték a munkát: európai államot és gazdaságot valósítottak meg, ezért nincs ok a várakoztatásukra.

Újságírói kérdésre válaszolva mindkét vezető egyetértett abban, hogy Montenegró magyarországi exportjának csökkenése hátterében az alumíniumipar itthoni nehéz helyzete áll. Orbán Viktor egyértelművé tette ugyanakkor, hogy a Mal Zrt.-nél történt természeti katasztrófa után stratégiai érdeke hazánknak is a cég megerősítése, mellyel újra erősödhet a déli ország bauxit-exportja.

Ugyancsak újságírói felvetésre Igor Lukšić megerősítette, a Magyar Posta érdeklődése fennáll a montenegrói posta privatizációjának ügyében, valamint hozzátette, hogy a közlekedési kapcsolatok fejlesztésén folyamatosan dolgoznak.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hazánk csak olyan befektetőket lát szívesen az országban, akik fejlődést hoznak az itteni gazdaság számára is, ugyanezt várják el azoktól a magyar befektetőktől, akik külföldön jelennek meg.

Kövessen minket a Facebookon is!