Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. június 22. 10:59

Az ingatlanok zöldkártyája

Az ingatlanok zöldkártyája
Hasonlóan, ahogy az autók környezetszennyezését igyekszünk meggátolni, úgy az épületek energiafelhasználását is kordában kell tartanunk, hiszen a lakásfenntartás legnagyobb költségét az energiafogyasztás teszi ki. Téli időszakban az ingatlan fűtése, nyáron a hűtése, illetve az éves villamos energia felhasználása ró egyre nagyobb anyagi terheket a családokra. Nem mindegy tehát, hogy mekkora az ingatlanunk energiafelhasználása. Ehhez pedig érdemes kikérni a szakemberek véleményét. A javaslatok segítséget nyújtanak abban, hogy a legkisebb költségráfordítással legyen elérhető a legnagyobb energia-megtakarítás lakásunkban a használat vagy a korszerűsítési munkák során.

 

- Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról egy 2006-ban kiadott TNM rendelet intézkedik – tájékoztatta lapunkat e terület egyik kecskeméti specialistája, a jogi végzettséggel is rendelkező okleveles gépészmérnök, dr. Gajdácsi Zoltán. – Az Energiatanúsítvány elkészíttetése ez év Az űrlap teteje

január elsejétől, már nem csak az újépítésű épületek esetében kötelező, hanem minden értékesítendő és tartósan bérbe adott ingatlanra vonatkozik, továbbá az energia megtakarításra irányuló pályázatok, illetve a gyermekekre járó lakástámogatás igénybevételéhez  (szocpol) is megkövetelik. Így a vevők, bérlők, a tanúsítvány segítségével könnyebben tudnak dönteni, hogy az  igényeiknek mennyire megfelelő az választott ingatlan.

- Konkrétan mit vizsgálnak egy Energiatanúsítvány elkészíttetésekor?

- Mindenekelőtt egy alapos helyszíni szemlét tartunk az ingatlanban, felmérve az épületszerkezet, épületgépészet tulajdonságait. Ha rendelkezik a tulajdonos tervrajzzal, vagy műszaki leírással – az új épületek esetében ez nem probléma -, akkor ezek a dokumentumok meggyorsítják a tanúsítvány elkészítését. A helyszíni szemle során végzett felmérések és a dokumentumok alapján számoljuk ki az ingatlan energetikai teljesítőképességét, és ezek figyelembevételével dől el, hogy egy ingatlant melyik energetikai osztályba sorolható. A tanúsítvány végszámaiból és besorolásából kiderül, hogy egy épület mennyi energiát fogyaszt, azaz mennyibe kerül hosszú távon az üzemeltetése

- Ez a besorolás bizonyos kategóriákat jelent?

- Igen. A-tól I-ig, tíz kategóriába sorolható az alapos felmérések és speciális számítások során egy épület energiafelhasználásának hatékonysága. A C osztály a követelményeknek megfelelő minősítésű. - A rendelet célja, hogy Magyarországon mennél több ilyen, vagy ennél is jobb besorolású ingatlan legyen. -Az energetikai tanúsítvány tartalmazhat egy javaslattételt is korszerűsítésre, és azt, hogy utána milyen kategóriába kerülhet majd az épület. Ez egy új követelmény, s a jelek szerint idő kell, hogy a vevők vagy a bérlők ezekre a besorolásokra is koncentrálva döntsenek, a számukra kedvező ingatlan kiválasztásakor.

- Mennyibe kerül egy ilyen tanúsítvány, s kinek kell kifizetnie?

- Az árat alapvetően az ingatlan nagysága határozza meg, de sok egyéb is befolyásolhatja, például az említett dokumentumok megléte vagy hiánya. Általában egy 70-120 négyzetméteres használt épület Energiatanúsítványának elkészítése 20-30 ezer forint körüli összegbe kerül. (Az új ingatlanoké, tekinettel arra, hogy minden dokumentáció, mely a tanúsítány kiállításához szükséges, feltehetően rendelkezésre áll, így maximum 11 ezerbe + ÁFA rögzítette a jogsszabály, plusz némi költségelszámolásról rendelkezik.) Ezt az eladó fizeti, de erre konkrétan nem utal a rendelet, csak kötelezővé teszi az adásvételi vagy a bérleti szerződés megkötésénél. Ennek a tanúsítványnak  a megszerzése egyébként, mindkét félnek előnyös, hiszen sok esetben kismértékű racionális fejlesztéssel és körültekintő tervezéssel, valóban nagymértékben növelhetjük ingatlanunk energetikai besorolását, és ezáltal a piaci értékét is.

- Mik határozzák meg alapvetően azt, hogy mennyire energiatakarékos egy ingatlan?

- A felhasznált építőanyagok, nyílászárók minősége, az építési technológiák, szigetelések és az épületgépészet korszerűsége éppen úgy közrejátszik ebben, mint a lakók fogyasztási szokásai. Ez utóbbi különösen sokféle, hiszen másként használnak energiát, akik egész nap dolgoznak, és szinte csak aludni járnak haza, másként a kisgyerekes családok, s megint mások egy idős házaspár igényei, szokásai. Ezek a szempontok például a hőtermelő- és elosztó, illetve hőleadó rendszer megválasztásánál fontosak energiatakarékossági szempontból. Azoknak, akik új házat építenek, vagy nagyobb felújítást végeztetnek, felhívnám a figyelmüket, hogy jobb hőszígetelési képességű anyagok (melyről a vásárláskor tájékozódjunk a gyártói, forgalmazói papírokból), illetve korszerűbb épületgépészeti szerkezetek annyival nem drágábbak, mint amennyire hatékonyabbak. Vagyis érdemes kicsit többet áldozni a korszerű építőanyagokra, ami sokszorosan megtérül energia megtakarításban az évek során.    

 

Névjegy

Név: Dr. Gajdácsi Zoltán

Születési hely, idő: Kecskemét, 1976

Végzettsége: okleveles gépészmérnök, jogász

Munkahelye, beosztása: a Kecskeméti Fürdő mérnöke

Családi állapota: nős, három gyermek édesapja

Telefon: 30/49-29-122, 30/82-33-222, E-mail: [email protected]

             [email protected]Az űrlap alja

Kövessen minket a Facebookon is!