Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. július 5. 15:58

Semmelweis nap: az anyák megmentőjére emlékezett a Wojtyla Család

Képgaléria
Semmelweis nap: az anyák megmentőjére emlékezett a Wojtyla Család
Július 1.-je Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja, melyről a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai is megemlékeztek. A Kecskeméti Megyei Kórház szülészet- nőgyógyászati osztály főorvosát, dr. Bánfalvi Attilát, főnővérét Miklós Mártát és szülésznőjét Gehér Évát köszönthettük körünkben, akik mindennapjukról és a szülés csodáiról beszéltek ebéd előtt. Az ebédet hagyományukhoz híven ők hozták – rakott burgonya kolbásszal, és süteménnyel. A Wojtyla Család köszönetképp a nemrég megjelent Dr. Bábel Balázs érsek atya rádiós beszélgetéseiből összeállított könyvet ajándékozták segítőinknek.

Semmelweis Ignác Fülöp (Buda, Tabán, 1818. július 1. – Bécs-Döbling, 1865. augusztus 13.) magyar orvos, az „anyák megmentője”.

A lelkiismeretesség, a kötelességtudás és az önzetlenség mintaképe. Pénzszerzés, dicsőség vágya sosem vezérelte. Éjjel-nappal a szenvedők rendelkezésére állt. Első munkahelyén, 1846-tól a bécsi közkórházban, majd 1851-től következő munkahelyén a pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának (nem tiszteletdíjas) főorvosaként kimutatta az antiszeptikus (fertőzést megelőző) eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben. Mind gyakorlatával, mind írásaiban próbálta terjeszteni nézeteit, de sajnos az orvostársadalom nem vett róla tudomást, az antiszeptikus eljárások jelentőségét és annak bevezetését csak Joseph Lister angol sebész meggyőző munkája nyomán fogadták el lassan, 1877-től kezdődően.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház