Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. július 31. 23:16

Petőfi Sándor halálának 163. évfordulójára emlékeztünk

Képgaléria
Petőfi Sándor halálának 163. évfordulójára emlékeztünk
Petőfi Sándor emléktábláit látogattuk meg a Katona József Emlékház vezetésében.

 

A kecskeméti Katona József Emlékház megemlékezést tartott Petőfi Sándor halálának 163. évfordulóján Székelyné Kőrösi Ilona főmúzeológus vezetésével. Az emlékséta a Luther-udvarban lévő Petőfi emléktáblánál kezdődött, ahol Petőfi 1828 és 1831 között járt iskolába. Majd az egykori Szilády Károly nyomdájánál, a mostani Aranyhomok Szállodánál álltunk meg, ahol Farkas P. József a Wojtyla Ház alapító igazgatja Bari Károly, Petőfi című versével köszöntötte az egybegyűlteket. Felidézte az emléktábla felavatásának körülményeit és a nagy költő kapcsolatát Szilády Károllyal. A séta a Malom Centernél folytatódott, a vándorszínész Petőfi fellépéseinek helyszínére, ahol Petőfi és Jókai barátságáról is hallhattunk néhány gondolatot. Az utolsó állomás a városházi emléktábla volt, ahol a táblán ez áll :

„A magyar népi forradalom költőjének emlékezetére, ennek a városnak falai között volt kisdiák, vándorszínész, színlaposztó, kollégiumi diákok lelkesítő szavalómestere, Jókai Mór barátja, itt írt és segített kinyomtatni több feledhetetlen költeményét, köztük a „Jövendölés”-t, amelynek szavai beteljesedtek.”

Kecskemét azon városok egyike, ahol az emberek büszkék lehetnek arra, hogy a lánglelkű Petőfi hosszabb időt töltött e helyen.

Kövessen minket a Facebookon is!