Április 26. péntek, Ervin
Hírek, események 2012. augusztus 2. 14:25

Megemlékezés és koszorúzás a Cigány Holokauszt emlékére

Képgaléria
A Cigány Holokauszt emléknapja alkalmából megemlékezést tartottak csütörtökön (augusztus 2-án) a kecskeméti Wojtyla Házban. Az eseményen részt vett Mák Kornél, alpolgármester, aki beszédében felidézte a borzalmakat, amelynek sok száz kecskeméti roma is áldozatául esett 1944-ben. Auschwitz-Birkenauban 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel a II/E. cigánytábort, kivégezve aznap éjjel a tábor utolsó 3 ezer lakóját. Az eseményről a világ számos országában megemlékeznek. Az emléknapon az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor területén koszorúzást, Magyarországon virrasztást rendeznek az áldozatok emlékére. Kecskeméten a Wojtyla Házban és a műkertvárosi cigánykeresztnél tartottak megemlékezéseket. - írja a Kecskeméti Hírhatár. Auschwitz-Birkenauban 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel a II/E. cigánytábort, kivégezve aznap éjjel a tábor utolsó 3 ezer lakóját. Az eseményről a világ számos országában megemlékeznek. Az emléknapon az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor területén koszorúzást, Magyarországon virrasztást rendeznek az áldozatok emlékére. Kecskeméten a Wojtyla Házban és a műkertvárosi cigánykeresztnél tartottak megemlékezéseket. - írja a Kecskeméti Hírhatár.

- 1944. június közepén szállítottak el Kecskemétről 3500 embert, zsidókat és cigányokat, két szerelvénnyel, kivétel nélkül Auschwitzba – elevenítette fel az embertelen borzalmakat  a Wojtyla Házban tartott megemlékezésen Mák Kornél, aki történelem tanárként is kiváló ismerője a II. világháború szörnyűségeinek. – A betegeket rögtön a gázkamrába küldték, akiket pedig még lehetett dolgoztatni, azok a tábor területére kerültek. A láger berkein belül egy külön cigánytábor volt felállítva, ahol rettenetes dolgokat műveltek velük.

 

A Wojtyla Háztól 13 órakor emlékmenet indult a műkertvárosi Szent Ferenc templomba, ahol Nagypál Sándor, alpolgármester csatlakozott az emlékezőkhöz. Orbán Gyula, a Kecskeméti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke itt mondott emlékbeszédet, a 2012-ben felszentelt cigányarcú Krisztus kereszt alatt.

 

\"\"- Mi lett a romákkal? Miért minket találnak meg, ha probléma van a társadalomban? Miért minket tartanak minden rossz forrásának? Miért lehet minket állandóan megalázni, és kitaszítani a társadalomból? – tette fel a kérdéseket Orbán Gyula, a cigányság jelenével kapcsolatban. – A válasz sajnos fájóan egyszerű. A legfőbb oka reménytelen sorunknak mi magunk vagyunk. A világ elment mellettünk, fejlődött. Mi pedig vártunk, hogy majd valaki segít nekünk, hogy helyettünk megvívja ezt a nehéz modernizációs küzdelmet. Majd megértik nehézségeinket, munkát és megélhetést adnak, és jóindulatúan elnézik nekünk, hogy nincsenek vezető értelmiségijeink, nincsenek felmutatható eredményeink, és nincs önbecsülésünk. Még mindig nem vesszük észre, hogy társadalmi értelemben senkik vagyunk, akiket nem kell figyelembe venni semmilyen döntésben.

 

A beszédek után koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegtek a Cigány Holokauszt áldozatai előtt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház