Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. augusztus 7. 10:21 | Szerző/forrás: http://nol.hu

Elhunyt Zwack Péter Kecskemét egykori országgyülési képviselője

Elhunyt Zwack Péter Kecskemét egykori országgyülési  képviselője
Elhunyt Zwack Péter. A magyar gazdasági és politikai élet egyik legkülönlegesebb egyénisége volt, aki még amerikai állampolgárságát is visszaadta azért, hogy Magyarország nagykövete lehessen. Olaszországban érte a halál.

Zwack Péter minden bizonnyal az egyik legismertebb és legelismertebb magyar családnevet viselte. A Zwack Unicumról, s azóta sok kiváló szeszipari termékről ismert gyárat az édesapja, Zwack János alapította. Zwack Péter 1927-ben született Budapesten, ahogy ő maga fogalmazott mindig, zsidó gyökerű, keresztény családban. Szülei, Zwack János és Wahl Vera is zsidó származásúak voltak, mindkét ágon kikeresztelkedtek, így ő szigorú katolikus nevelést kapott. 1945-ben érettségizett, a kommunizmus elől Olaszországba emigrált, végül az Egyesült Államokban telepedett le, s ott diplomázott.

Mielőtt elhagyta az országot, még járt egy kicsit a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára, s a családi gyárban is dolgozott, valamint sportolóként is jeleskedett, 1947-ben ifjúsági teniszbajnok lett. Apja tanácsára emigrált.

Milánóban és New Yorkban közgazdasági tanulmányokat folytatott, megkapta az amerikai állampolgárságot, 1952-ben a connecticuti New Havenben egy alkoholimportőr cég menedzsere lett, majd 1954-ben egy chicagói borimportőr cégbe társtulajdonosként szállt be. 1956-ban Eckhard Tiborral, valamint a korábbi amerikai elnökkel, Herbert Hooverrel és Sargent Shriver Jr-ral létrehozta a „First Aid for Hungary” alapítványt, és 120 ezer dollárt gyűjtött a magyar forradalom menekültjei számára. Tíz évvel később önállósodott, majd egy másik szeszipari céghez szegődött, melynek kedvéért visszaköltözött Európába, méghozzá Bécsbe.

1988-ban hazatért Magyarországra, egy évvel később Emil Underberg német likőrgyárossal (egy, az Unicumhoz nagyon hasonló német keserűlikőr gyártójával) alapított közös cége és a Budapesti Likőripari Vállalat létrehozta a Zwack Unicum Budapest Kft.-t. 1991-ben privatizálták a Budapesti Likőripari Vállalatot, ez lett a Zwack Unicum Rt., melynek társtulajdonosa és az igazgatóság elnöke lett. 2008-ban visszavonult a cégvezetéstől, helyét legifjabb fia vette át. Vállalkozásfejlesztésben és kamarai vezetőként is jeleskedett, széleskörű műveltségének és világlátott személyiségének köszönhetően nem volt olyan üzleti környezet, ahová ne tudott volna eredményesen beilleszkedni.

1990-ben kinevezték Magyarország washingtoni nagykövetévé, emiatt lemondott amerikai állampolgárságáról. Tisztségéből egy évvel később az akkori külügyi kormányzat visszahívta.

1994-ben az SZDSZ, a Fidesz és az Agrárszövetség közös jelöltjeként jutott be a Parlamentbe, noha a választás idejére a szövetség már felbomlott. 98-ban függetlenként, liberális támogatással nem jutott be a Parlamentbe, aztán 2002-ben, már SZDSZ-esként igen, ám néhány hónap múlva lemondott a mandátumról.

Két feleségétől hét gyereke van, a családi hagyományt a két legfiatalabb, Sándor és Izabella viszi tovább.

Kövessen minket a Facebookon is!