Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. augusztus 17. 08:24

Városfejlesztés - adósságok nélkül

Városfejlesztés - adósságok nélkül
Tizenkilenc évvel ezelőtt kapott városi rangot Lajosmizse, amiről azóta gazdag kulturális és sportprogramok keretében, minden esztendőben megemlékeznek, ha eljön az augusztus. Jó alkalom ez mindig arra, hogy Basky András polgármestert a település elmúlt egy évének változásairól, eredményeiről, illetve a városfejlesztés soron következő feladatairól is faggassuk. - A csatornázási projektünk sikerrel szerepelt a pályázaton. Jelenleg a közbeszerzési eljárások folynak, s várhatóan már ez év végén, vagy a jövő év tavaszán elkezdődhet ez a teljes költségét tekintve, 2.2 milliárd forintos beruházás, miközben a szennyvíztelepünk kapacitását a kétszeresére növeljük. Ennek az összegnek a 85 százaléka a pályázaton nyert támogatás, a többit az önkormányzatunk és a lakossági hozzájárulás fedezi.

 

Szerencsére a lajosmizsei polgárok még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is támogatják ezt a nagyszabású fejlesztésünket, megértve a csatornázás környezetvédelmi és takarékossági előnyeit az elkövetkezendő évekre tekintve – hangsúlyozta a polgármester.

- Az iskolánk épületének, illetve a kollégiumnak és a sportcsarnoknak az energetikai korszerűsítésére is sikerült pályázati pénzt szereznünk. Így hőszigetelhetjük az egész épületegyüttest, kicseréljük az összes nyílászárót, és úgynevezett megújuló energiák beépítésével tesszük gazdaságosabbá a fűtési rendszert. Ennél a csaknem 300 millió forintos projektnél a munkálatok már elkezdődtek, és reményeink szerint a tél beálltáig befejeződik. Ahogy a szeméttelepünk rekultivációja is megtörténik egy-két hónapon belül.    

- Benyújtottunk egy pályázatot az óvodánk bővítésére is. Kedvező elbírálás esetén, további három új csoportszobával és tornaszobával gazdagodhatna ez az intézményünk, s minden lajosmizsei gyermeknek helyet tudna biztosítani. Hasonló módon, elbírálásra vár az a pályázatunk is, amelyet a belvízelvezető rendszerünk kiépítésére, az Iskola-tó rendbetételére nyújtottunk be tavaly.

- Nagyszabású beruházások vannak tehát mögöttünk, ahogy előttünk is. De az intézményeink működésének folyamatos racionalizálásával, illetve a lajosmizsei vállalkozások sikereinek köszönhetően, a mai napig nem kellett hitelt felvennünk ahhoz, hogy a pályázatoknál a kötelező önrészt fel tudjuk mutatni. Vagyis a mi városunk nincs eladósodva ma sem.

Kövessen minket a Facebookon is!