Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 18. 15:06

Elindult Magyarország legátfogóbb környezeti nevelési programja

Elindult Magyarország legátfogóbb környezeti nevelési programja
Nagyszabású környezeti nevelési programot indított a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A projekt célja, hogy az oktatás zöldítésével új fejezetet nyisson a hazai környezetkultúra és környezeti-etika területén, amihez a résztvevő civil szervezetek több mint 30 éves tapasztalata a garancia. A négy éven át tartó munka során közel 430 ezer óvodáshoz és diákhoz jut majd el a szakemberek által összeállított tananyag, közülük is mintegy 14 ezer gyerek vehet részt erdei iskolai vagy óvodai foglalkozáson. A tananyagfejlesztéssel 27.500 pedagógusnak, környezeti nevelőnek nyújtanak segítséget a jövő generáció szemléletformálásához.

A program megalapozza és továbbfejleszti a fenntartható életmód és az ehhez szükséges viselkedésminták elsajátítását, gyakorlatba való átültetését. A munka a tananyagok kidolgozása mellett az európai természetvédelem sarokkövének számító Natura 2000 hálózat népszerűsítését és a döntéshozók szemléletformálását is magába foglalja. Különösen fontos azoknak a csoportoknak a képzése, akik hivatásuknál fogva szoros kapcsoltban élnek a természettel és a védett területekkel. A program így 25 ezer gazdálkodó ismeretének bővítését is célul tűzte ki. A Natura 2000 területek szerepének hangsúlyozására a partnerek kampányt dolgoztak ki, multimédiás kiadványok készülnek és megújul a www.natura.2000.hu oldal is.

Mécs Csaba, a KOKOSZ elnöke hangsúlyozta: „A program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményez az erdei iskolai szolgáltatók és a pedagógusok között ezzel nekik és több ezer gyereknek biztosítva a gyakorlati tapasztalatok megszerzését az elméleti tudás mellett.”

Orbán Zoltán, az MME munkatársa és a projekt koordinátora elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy részese lehetek egy olyan nagyszabású környezeti nevelési akciónak, amelyhez foghatót Magyarországon még nem valósítottak meg”.

Kövessen minket a Facebookon is!