Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 27. 08:21 | Szerző/forrás: Magyar Kurír

Hol tart a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház felújítása?

Egy műemlék felújítását csakis körültekintően, igényesen lehet végezni. A szakszerűtlen, beavatkozás több kárt okoz, mint hasznot. Ez a munka viszont lassú és drága, de megéri, hiszen az utókornak dolgozunk - mondja a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház felújítási munkálatairól Vörös Márta főépítész.

A jelenlegi barokk székesegyház már a negyedik a főszékesegyházak sorában. A kutatások során előkerült leletek alapján feltételezhető, hogy az első építését még 1050 előtt rendelte el Asztrik érsek. A második székesegyházat a XIII. század elején építtette Csák Ugrin. A tatárok által megrongált templomot Nagy Lajos király idején újjáépítették, de aztán 1602-ben a magyar hajdúk felgyújtották. A ma is látható barokk főszékesegyházat Csáki Imre bíboros terveztette, utódai 1735 és 1754 között építtették fel.

A templom 64 méter hosszú, 24 méter széles, a főhajó belső magassága 19 méter. A tornyok magassága 65 méter. A templom két tornyának sisakja és tetőszerkezete 1795. júl. 18-án egy villámcsapás következtében kigyulladt és leégett.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház