Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2012. október 8. 09:51

Adományvonal a hiúzokért!

Képgaléria
Adományvonal a hiúzokért!
Idén októbertől már egy telefonhívással is segítheti bárki a hazai hiúzok megóvását! A WWF Magyarország telefonos adományvonalat indított, így az 13655-ös telefonszámot tárcsázva 500 Ft-tal támogathatjuk a szervezet erdővédelmi programját, mely a hiúzok számára alkalmas élőhelyek védelmét biztosítja. A hiúzok „nagykövete” és az adományvonal hangja Fehér Balázs, a Carbonfools énekese, aki maga is elkötelezett a természetvédelem iránt.

A Kárpátok rejtőzködő ragadozói az eurázsiai hiúzok, amelyek egykor hazánk erdeinek is állandó lakói voltak, azonban az élőhelyük csökkenése és túlvadászat miatt a XX. század elejére eltűntek hazánkból. A vadászati törvények szigorításának és a WWF Magyarországéhoz hasonló élőhelyvédelmi programoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a szlovákiai állomány megnövekedett, és néhány egyed hazánkban is megtelepedett. Így ma már élnek hiúzok Magyarország északi részének erdeiben, számuk azonban 10 alatt van.

 

Ez a ritka macskaféle a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőterületeket kedveli, hiszen nem ritka, hogy 30 kilométert is megtesznek zsákmányukat üldözve. A WWF Magyarország azon dolgozik, hogy minél több ilyen erdőség legyen hazánkban, így több más veszélyeztetett faj mellett a hiúzok közül is egyre több találja meg nálunk életfeltételeit.

 

„A 13655-ös adományvonal új lehetőséget biztosít a szervezet támogatói számára, hiszen rendkívül egyszerű módon, mindössze egyetlen hívással támogathatják a hiúzok védelmét. A szám egyenlőre a Telenor, a UPC és az Invitel hálózatából érhető el, de tárgyalások folynak a többi szolgáltatóval is.” – mondta el Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. 

 

Az adományvonal hangjának az alapítvány Fehér Balázst, a népszerű Carbonfools zenekar énekesét kérte fel, aki maga is egy jelképesen örökbefogadott hiúz boldog tulajdonosa. Az ifjú művész örömmel mondott igent a szervezet felkérésére.

 

„Számomra fontos Magyarország természeti értékeinek védelme, ezért nem volt kérdés, hogy igent mondok a felkérésre. Azt azonban korábban nem tudtam, hogy Magyarországon is élnek hiúzok. Így külön örülök, hogy az én hangom segít ennek a különleges állatnak a népszerűsítésében és ezzel hozzájárulhatok a faj védelméhez.” – tette hozzá Fehér Balázs.

 

Az adományvonal felhívásának díját a WWF Magyarország kapja meg, és az erdővédelmi programot, valamint a hiúz fajvédelmi programot támogatják vele. „Alapítvány lévén nélkülözhetetlenek számunkra a magánszemélyektől származó adományok ahhoz, hogy természetvédelmi céljainkat elérhessük. Izgalmas és új lehetőség ez az adományvonal számunkra, és reméljük népszerű lesz jelenlegi, és jövőbeni támogatóink körében is.” –tette hozzá Fáth Ákos.

Kövessen minket a Facebookon is!