Április 16. kedd, Csongor
Hírek, események 2012. október 18. 10:18

2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket
Hetente legalább 4 leopárdot ejtenek el orvvadászok India különböző részein azért, hogy kielégítsék az állatok bundája és testrészei iránti növekvő keresletet - derül ki egy napokban napvilágra került tanulmányból. Sok állatnak azért kell elpusztulnia, mert a túlnépesedett országban élőhelyük annyira lecsökkent, hogy elkerülhetetlenné váltak az emberekkel történt konfliktusok. A hatóságok tehetetlensége miatt évente több ezer foltos nagymacska pusztul el.

India a világ második legnépesebb országa, több mint egymilliárd lakója van, és ez a szám folyamatosan nő, az ország területe azonban véges. A folyamatos népességnövekedés azt eredményezi, hogy az egykor kiterjedt vadonok, sőt a belőlük megmaradt kisebb erdőfoltok egyre nagyobb hányadát váltják fel a falvak és városok. Az élővilág így arra kényszerül, hogy folyamatosan hátráljon és visszahúzódjon, azonban eljön az az idő is, amikor már nem lesz hová menniük.

 

A leopárdok India buja erdőségeinek lakói, életük nagy részét fákon töltik, vadászni is kiválóan tudnak az ágak takarásából. Sajnos azonban a foltos nagymacskák élőhelye rohamosan zsugorodik, és mivel az emberek egyre nagyobb szeletet szakítanak ki az őserdőkből elkerülhetetlenné váltak a leopárd és ember közötti konfliktusok.

 

A mind kisebb területre visszaszorított állatok egyre nehezebben találnak táplálékot így rákényszerülnek, hogy a gazdák háziállatait ejtsék el. Ez ellen a földművesek puskákkal és csapdákkal védekeznek, amelyek állandó fenyegetettséget jelentenek a kétségbeesetten élelem után kutató leopárdoknak.

 

Ez azonban csak a probléma egyik része. Indiában egyre nő az egzotikus gyógyhatású készítmények iránti kereslet, amelyekhez hagyományosan a tigris testrészeit használták fel. A csíkos nagymacskákból azonban már annyira kevés él vadon, hogy az illegális kereskedők elkezdték leopárdcsonttal helyettesíteni az alapanyagokat. Ennek következtében az elmúlt 10 évben 2300 leopárd esett az orvvadászok áldozatául.

 

Mindkét problémára született már megoldás, azonban a hatósági intézkedések hiányában ez önmagában nem elég. „Tavaly elkészült a leopárdok védelméről szóló útmutatás, amelyben többféle stratégiát megfogalmaztak arra, hogyan lehetne csökkenteni az emberek és a nagymacskák közötti konfliktusokat. A következő lépés ezeknek az elméleti stratégiáknak a gyakorlati megvalósítása kell, hogy legyen, annak érdekében, hogy ne kelljen több leopárdnak elpusztulnia.” – mondta Ravi Chellam, az Indiai Vadvédelmi Szolgálat szakembere.

 

A nagyragadozók, így a leopárdok szerepe is kiemelten fontos az egyes ökoszisztémákban. A tápláléklánc csúcsán elhelyezkedő állatok természetesen szabályozzák az egyes területek vadállományát, ezzel tartva egészségesen az egyes populációkat. A nagyragadozók eltűnése egy élőhelyről ökológiai katasztrófához vezethet. Hazánkban sajnos a három őshonos nagyragadozó közül csak a hiúz néhány példánya található meg. Az Északi-középhegységben élő néhány egyed megőrzésért, és a számukra szükséges nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőterületek megteremtéséért indította a WWF Magyarország 2010-ben hiúz fajvédelmi programját.

Bővebb információ: wwf.hu/hiuz

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület