Április 25. csütörtök, Márk
Hírek, események 2012. november 14. 15:17

Nyolc tonna illegális szeméttől mentesült a nemzeti park

Képgaléria
November 12-én bonyolította le a Porta Közhasznú Egyesület a fülöpszállási határban az 52-es út 38-as 39-es kilométerszelvényének közelében a gépi hulladékmentesítő akcióját.

A fülöpszállási bekötőút átellenében jól járható földút vezet a határba, ide pakolták le ismeretlenek az éj leple alatt négy kupacban hatalmas mennyiségben a ház környékén fölöslegessé vált szemetet. Pigniczki Csaba a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre, ennek a területnek a gazdája fedezte fel az illegális szemétkupacokat a természetvédelmi területen. A kecskeméti Porta Közhasznú Egyesület tagjai a természetvédelmi őr útmutatásai alapján szervezték meg a terület megtisztítását és az eredeti állapot helyreállítását. Nagy Mihály vállalkozó markolós teherautójával szállították el az izsáki hulladéklerakóba az összegyűjtött szennyezőanyagokat. A gépi hulladékszedést aktivisták segítették, akik kupacokba rendezték a szétszóródott szemetet, illetve elgereblyézték a hulladékmentesített területeket.  A hulladéklerakó átvételi jegyei alapján összesen 8090 kg mocsoktól szabadították meg a nádas élőhelyet és szikes tavakat is magába foglaló természetvédelmi területet.

A természetvédelmi felügyelők közreműködésével a környéken újabb hulladék lerakatokat térképeztek fel az egyesület tagjai és rövidesen megszervezik ezeknek a megtisztítását.  A „Porta hulladékmentesítési akciók a Kiskunságban” című K-36-10-00037N számú projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával valósul meg.

Kövessen minket a Facebookon is!