Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. január 30. 08:42 | Szerző/forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Dinamikusabban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok

Képgaléria
Dinamikusabban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok
Az eddiginél is dinamikusabban fejleszthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok - állapították meg a Magyar-Orosz Gazdasági Vegyesbizottság mezőgazdasági munkacsoportjának kedden véget ért kétnapos budapesti tanácskozásán.

A magyar delegációt Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, míg az orosz küldöttséget Alekszandr Leonyidovics Csernogorov, az Oroszországi Föderáció mezőgazdasági miniszter-helyettese vezette.

A megbeszélésen az állattenyésztés, a növénytermesztés, a növény- és állategészségügy, az édesvízi akvakultúra, valamint a kereskedelmi, a tudományos és kutatási kapcsolatok fejlesztése volt a téma - mondta Kardeván Endre. A magyar delegációvezető kifejtette: az orosz küldöttség tagjaival megvitatták az állattenyésztés és a növénytermesztés területén eddig elért közös eredményeket, valamint beszéltek a két országot érintő állat- és növény-egészségügyi kérdésekről. Napirendre került a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése is - ezen a területen mindkét fél jelentős fejlesztési lehetőséget lát. Szó volt a tudományos és kutatási együttműködés fejlesztéséről is.

Kardeván Endre elmondta, hogy a két ország közösen fejleszt ki új búza- és kukoricafajtákat, együttműködik a vetőmag-termesztésben, az állattenyésztésben, a sertés- és szarvasmarha-tartásban. Magyarország tenyész- és szaporítóanyagot szállít Oroszországba.

Az orosz mezőgazdasági miniszter-helyettes úgy vélte, a magyar szállítás a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén a jelenlegi két-háromszorosára is növelhető lenne, amennyiben Magyarország minőségi árut tud exportálni Oroszországba.

Újságírók előtt Alekszandr Csernogorov Oroszország számára kedvezőtlennek nevezte, hogy az országába irányuló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel lényegesen meghaladja a Magyarországra irányuló orosz áruszállításokat. Elmondta: a múlt évben mintegy 290 millió dollár értékben érkezett magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari áru Oroszországba, míg onnan Magyarországra mindössze egymillió dollár értékben.

Az orosz küldöttségvezető szerint a kétoldalú kapcsolatoknak ezen a területen is jelentős lökést adhat a csütörtökön sorra kerülő magas szintű orosz-magyar találkozó. (Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására egynapos munkalátogatást tesz Moszkvában.)

Februárban a két ország között folytatódik a magas szintű megbeszélések sora: várhatóan Budapesten találkozik a két ország agrárminisztere. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter meghívására Magyarországra látogat Nyikolaj Fjodorov, az Orosz Föderáció mezőgazdasági minisztere. Ez évben pedig az Oroszországi Föderáció lesz az OMÉK egyik díszvendége.

Kövessen minket a Facebookon is!