Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2013. február 6. 14:18 | Szerző/forrás: http://www.szabadfold.hu

Filmajánló: II. János Pál Wadovice vándora

Filmajánló: II. János Pál Wadovice vándora
A lengyel dokumentumfilm-gyártásnak bizonyosan az egyik legjelentősebb alkotása a fiatal Jaroslaw Szmidt II. János Pál – A fehér ruhás vándor című filmje, amely immár Magyarországon is több helyen látható. Négy éven át készült, 13 ország 120 helyszínén forgatták, Szmidt nemcsak a rendezője, hanem az operatőre is.

II. János Pál, aki Karol Wojtylaként 1920-ban a Krakkóhoz közeli Wadowicében született, 1978 októberében 456 év után lett az első nem olasz származású pápa. Huszonhat és fél éven át, 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig töltötte be hivatalát, nála hosszabb ideig csak Szent Péter és IX. Piusz volt a katolikus egyház feje.

Az, hogy II. János Pált mennyire elfogadták a protestáns és más vallások követői, de az ateisták többsége is, ma már szinte közhelynek számít. Egyszerűségével, őszinteségével, természetes gesztusaival a világ legkülönbözőbb részein közel tudott férkőzni az emberek szívéhez. Több mint száz országban járt, s mindig képes volt mások fejével is gondolkodni – anélkül, hogy az evangélium tanításából bármit elhagyott volna.

A filmben ismert egyházi és közéleti személyiségek vallanak róla, szavainak, útjainak máig tartó hatásáról. Az „utazó pápa”, aki nagyon sokat tett hazája, Lengyelország szabadságáért, kiállt az emberi élet méltósága mellett mindenütt a világban. Nem „válogatott” az igazságtalanságok megítélésében, fölemelte szavát mindenfajta elnyomás és nyomor, szegénység és megaláztatás ellen.

A krisztusi szeretet nevében szólt, s a szerint is élt, így adott sokaknak hitet, reményt. A film közel hozza azt a kivételes képességű embert, aki Isten apostolaként is tiszta szívű gyermek maradt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Karol Wojtyla