Március 29. péntek, Auguszta
Hírek, események 2013. február 20. 15:39

Élőben követjük a hazatérő fehér gólyáinkat

Élőben követjük a hazatérő fehér gólyáinkat
A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is. A tavalyi évben megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott, majd megerősödött és később elengedhetővé vált példányok, így megjelölésükkel tapasztalatokat szerezhetünk arról is, hogy az így visszavadított gólyákra milyen speciális veszélyek leselkednek.

A műholdas jeladóval felszerelt példányok változatos útvonalakon jutottak el telelőterületeikre. A hagyományos afrikai tájak mellett néhányan csak a Mediterráneumig vándoroltak, pár példány pedig hazai tájakon kísérelt meg áttelelni.  

 

Mint arról már több alkalommal hírt adtunk, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében 12 fehér gólyára műholdas jeladó került. Útjukat folyamatosan a nyomon lehet követni a www.sattelitetracking.eu honlap interaktív térképén, valamint a projekt blogjában (www.kuvik.eu/blog).

 

Kapcsolódó oldalak:

- Jeladós fehér gólyáink telelése – 2013. február 20.

- Jeladós fehér gólyáink őszi vonulása – 2012. december 21.

- Jeladós fehér gólyáink vándorúton – 2012. szeptember 25.

- Jeladós fehér gólyák a fajvédelem szolgálatában – 2012. augusztus 23

- Több mint 80 műholdas nyomkövetővel ellátott védett madarunk követhető már az interneten – 2012 december  25.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület